Capak: “Ovo je pošast koja hara svijetom, nije vrijeme za popuštanje mjera”

Jasmina Grgurić
1. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska ima 96 novih pacijenata zaraženih koronavirusom, što znači da krivulja oboljelih slučajeva raste i da nije vrijeme za popuštanje mjera, kao i nepoštivanje uputa o držanju higijene i distance, jasna je poruka s današnje konferencije Stožera civilne zaštite.

capak

Foto: Krunoslav Capak

Novih je 96 slučajeva zaraze koronavirusom u zadnja 24 sata, najviše u jednom danu do sada, oboljelih je ukupno 963, a testirano je 7.680 osoba, od čega 665 u posljednjem danu. To znači da je 12,52 posto testiranih zaraženo. Preminulih je i dalje šestero, u posljednja 72 sata nije bilo novih smrtnih slučajeva, na respiratoru su 34 bolesnika, a 73 su oporavljena slučaja. Jedan pacijent je na ECMO uređaju. Prosječna dob zaraženih je 48,27 godina, a bilježe se i prvi slučajevi obolijevanja kod djece. Podaci su to s današnje konferencije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Drive-in testiranje i e-propusnice

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da imamo 1,5 umrlih na milijun stanovnika, što je povoljna brojka u odnosu na ostale zemlje, ali nikako nije razlog za opuštanje.

“Dobro se držimo, ali opuštanja ne smije biti i molim vas da budete u vlastitim kućanstvima” – apelirao je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je 21.071 osoba u samoizolaciji, od čega je 1.446 zdravstvenih djelatnika. Na COVID -19 pozitivna su 53 liječnika, šest ljekarnika, deset stomatologa, 44 medicinske sestre i tehničara te petero osoba u administraciji.

“Započeo je drive-in sustav testiranja, ljudi u Zavod dođu sa svojim autom, kroz prozor auta jedan djelatnik uzima podatke, a drugi bris čime smo ubrzali sustav” – rekao je Capak.

Ministar Davor Božinović najavio je da se mijenja odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta na način da se mijenja način izdavanja propusnica.

 “Propusnice će se izdavati na rok od 1 do 14 dana, ovisno o razlogu za koji se izdaju. Ako ih neće biti u mogućnosti izdati Stožeri civilne zaštite i liječnici, to će učiniti Ravnateljstvo civilne zaštite. Svi koji su dosad izdali propusnice dužni su ih zamijeniti e-propusnicama do 5. travnja. Od 6. travnja napuštanje mjesta boravka bit će moguće samo uz e-propusnice” – rekao je Božinović.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Beroš je čitavu situaciju usporedio s nogometnom utakmicom.

Ne znamo u kojoj smo fazi utakmice

“Mi ne znamo u kojoj fazi utakmice jesmo, na kraju prvog ili drugog poluvremena, ali ako treba igrat ćemo i produžetke. Opuštanja nema i ne smije biti. Moramo i dalje poštivati sve mjere. Cijeli narod igra utakmicu za zdravlje cijele nacije” – jasan je bio ministar Zdravstva.

Capak je iznio stav oko izlaska u šetnju.

“Tjelesna aktivnost je jedna od četiri najvažnija faktora zdravlja, ali imamo pošast koja hara svijetom, zaraznu bolest koja je blokirala gospodarske sustave bogatih zemalja i velik broj oboljelih. Koliko god možete, ostanite kod kuće” – rekao je Capak.

Odgovorio je i na pitanje kada će doći do popuštanja mjera.

“Krivulja je u porastu, nije okomita, ali je uspravna, a danas smo doživjeli vrhunac i ne možemo razmišljati o popuštanju mjera. Kada broj oboljelih bude u padu pet dana, onda ćemo moći razgovarati o popuštanju” – zaključio je Capak.

Evidentirano je 6.700 pokušaja da se napusti mjesto prebivališta. Policija nije izricala kazne, rekao je Božinović, osim u stotinjak slučajeva kod osoba koje su bile u samoizolaciji.

 

Capak: “Ovo je pošast koja hara svijetom, nije vrijeme za popuštanje mjera”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap