Capak: Maske će biti obavezne u svim zatvorenim prostorima

Josip Mihaljević
6. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Članovi Stožera jako dugo nisu imali konferenciju za medije, no u proteklih nekoliko dana gostuju po večernjim dnevnicima i najavljuju nove mjere. Krunoslav Capak danas je bio najkonkretniji među njima kada je najavio pooštravanje mjere o obveznom nošenju zaštitnih maski.

capak

Foto: Krunoslav Capak | Youtube screenshot

Članovi stožera već danima najavljuju nove mjere, a najkonkretniji od njih bio je danas Krunoslav Capak koji je povodom obilježavanja Dana ružičaste vrpce davao izjave, piše Index.hr.

Maske u zatvorenom, preporuka i na ponekim otvorenim mjestima

On je danas najavio kako će nošenje maski biti uvedeno za sve zatvorene prostore, ali i za mjesta na otvorenim prostorima gdje je nemoguće izbjeći bliski kontakt, poput stajališta za tramvaje i autobuse.

“Nošenje maski je sasvim sigurno korisno i bit će uvedeno posebno za zatvorene prostore, a i za mjesta na otvorenim prostorima gdje je nemoguće izbjeći bliski kontakt (stajalište autobusa ili tramvaja) u formi preporuke”, kazao je Capak.

Nacionalni stožer proteklih je dana pregovarao s ugostiteljima što se tiče nošenja maski u restoranima, kafićima i slično. Tako izlaze informacije da će gosti morati maske nositi pri ulasku, izlasku, odlasku na toalet ili do šanka, a jedino mjesto gdje neće morati nositi maske jest za stolom za kojim jedu, piju ili puše.

O oštrijim pravilima oko nošenja maski raspravlja se u sklopu priprema za hladni dio godine i dolazak drugih respiratornih infekcija poput gripe. Stožer će o tomu nastaviti razgovore s ugostiteljima, Hrvatskom biskupskom konferencijom i drugima.

Beroš: Nošenje maske je poruka da smo odgovorni

I ministar Beroš je novinarima govorio o važnosti nošenja maski u borbi protiv koronavirusa, a o tomu gdje će se one sve morati nositi, rekao je da ovisi o epidemiološkoj situaciji.

Ministar je otkrio da su mnoge dodatne mjere “na tapeti” te da će se aktivirati kada za to bude postojala potreba.

Beroš je naglasio važnost nošenja maski u trenucima kada ne možemo održavati fizičku distancu:

“Tada je maska izrazito važna. Maska je poruka da smo odgovorni, prvenstveno prema drugima, a manje prema sebi”, kazao je Beroš.

Capak: Maske će biti obavezne u svim zatvorenim prostorima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap