Čak trećinu više radnika umrlo prije odlaska u mirovinu! Kako naslijediti njihove uplate?

Jasmina Grgurić Zanze
27. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Sve više građana pri odlasku u mirovinu povlači i obaveznu mirovinsku štednju iz drugog stupa. Osiguranici su sve stariji pa sve više radnika i umire prije odlaska u mirovinu. Sredstva koja su uplaćivali desetljećima ostala su, dakle, neiskorištena, iako se mogu naslijediti. No, povećanu smrtnost potakla je, nema sumnje, pandemija. Alarmantno je da je lani broj umrlih osiguranika drugog stupa prije nego što su ostvarili pravo na mirovinu porastao za čak trećinu. A brojke nisu ohrabrujuće ni u ovoj godini…

novac

Foto: Unsplash

Gotovo 61 tisuća umirovljenika umrla je tijekom prošle godine, dok je ukupno preminulo više od 63 tisuće građana. Zastrašujuć je to podatak koji obara sve povijesne rekorde. No, umirali su i radnici prije nego što su uopće dočekali mirovinu. Prema podacima Regosa, lani je broj umrlih osiguranika drugog stupa porastao za čak trećinu, a brojke nipošto nisu ohrabrujuće ni za ovu godinu.

Dosad iz drugog stupa naslijeđeno 850 milijuna kuna

Tako smo 2021. izgubili 1.611 osiguranika drugog stupa, dok je 2020. umrlo 1.220 radnika prije nego što su ostvarili pravo na mirovinu. Brojka se na toj razini kretala i 2018. i 2019. godine, za oko stotinu manje, dok je prije toga bila ispod tisuću. U ovoj godini, kažu nam iz Regosa, do sredine svibnja izgubili smo već 731 osiguranika, što nažalost ukazuje na lanjski negativni trend.

umirovljenici bocaju
Evo koliko iznose mirovine "dvostupaša" u 2022. godini, znatno su veće od prosjeka

Osim pojačane smrtnosti u pandemiji, na sve veće brojke utječe i činjenica da je osiguranika u drugom stupu sve više te da su oni sve stariji, odnosno sve je više onih koji se po dobi približavaju mirovini. Nažalost, za neke nikad dočekane nakon desetljeća uplate doprinosa. No, njihova se štednja iz drugog stupa nasljeđuje.

Od 2004. godine otkako je drugi stup uveden pa do danas, umrlo je ukupno nešto više od 13 tisuća osiguranika prije mirovine. Kako se povećava broj umrlih, tako se povećava i svota njihovih isplaćenih sredstava. Putem nasljeđivanja u istom je periodu isplaćeno tako dosad više od 850 milijuna kuna, pri čemu najviše prošle godine, čak 175,5 milijuna kuna. U ovoj godini iz drugog stupa do sredine ovoga mjeseca naslijeđeno je 76,3 milijuna kuna.

Za one koji nemaju pravo na obiteljsku mirovinu

Nasljeđivanje sredstava s osobnog računa člana fonda propisano je odredbama članka 103. Zakona o obveznim mirovinskim fondovima. Postupak zatvaranja osobnog računa umrlog člana fonda i prosljeđivanje sredstava nasljednicima u nadležnosti je REGOS-a, iz kojeg su nam objasnili samu proceduru.

kune i euri
Evo što se događa s novcima iz II. stupa kada se odlučite za mirovinu samo iz I. stupa

“U slučaju da član obveznog mirovinskog fonda umre prije ostvarivanja prava na mirovinu, a članovi obitelji nemaju pravo na obiteljsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, ukupno kapitalizirana sredstva na računu preminulog člana obveznog mirovinskog fonda predmet su nasljeđivanja prema Zakonu o nasljeđivanju. Ako su sredstva s osobnog računa umrlog člana fonda naslijeđena, a član obitelji naknadno stekne pravo na obiteljsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, obiteljska mirovina se određuje kao osnovna mirovina prema tom Zakonu” – pojašnjavaju iz Regosa za Mirovina.hr.

Što sve treba od dokumentacije?

Sredstva sa osobnog računa umrlog člana fonda se nasljeđuju temeljem pravomoćnog Rješenja o nasljeđivanju u kojem su navedena sredstva II. stupa. Za isplatu nasljedstva, nasljednici trebaju dostaviti REGOS-u dokumentaciju:

  1. drugi stup pad
    Zašto je u drugom stupu najpogođenija "najsigurnija" kategorija štednje?

    Popunjen i potpisan Zahtjev za isplatu nasljedstva

  2. Original ili ovjerenu presliku pravomoćnog Rješenja o nasljeđivanju u kojem su navedena sredstva II. stupa, izdanog od suda ili javnog bilježnika u Republici Hrvatskoj
  3. Potvrdu banke o IBAN konstrukciji računa nasljednika na koji treba proslijediti sredstva s osobnog računa umrlog člana fonda

Po zaprimanju dokumentacije provjerava se je li dokumentacija potpuna i jesu li zadovoljeni svi uvjeti za isplatu nasljedstva. Ako je zahtjev za isplatu nasljedstva opravdan, zatvara se osobni račun i sredstva se isplaćuju na račun nasljednika, zaključili su.

Copy link
Powered by Social Snap