Čak trećina starijih Hrvata ne ide više doktoru jer ih je strah da ne pokupe virus

Jasmina Grgurić
19. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Što je veći broj oboljelih od koronavirusa, to je zdravstveni sustav opterećeniji, što narušava kvalitetu pružanja osnovne liječničke skrbi građanima. Primaju se samo hitni pacijenti, mnogima su kontrolni pregledi odgođeni, a do liječnika obiteljske medicine gotovo je nemoguće doći, osim u slučaju respiratornih smetnji koje bi upućivale na zarazu Covidom-19. No, i sami građani u jeku pandemije zaziru od odlazaka doktoru i u bolnice. Tako čak trećina to ne čini jer ih je strah da ne pokupe virus.

Ilustracija: Rawpixel

Posljedice utjecaja koronavirusa na zdravstveni sustav i pružanje liječničke skrbi građanima, koji tu uslugu plaćaju, tek se počinju nazirati, a najgore tek dolazi. Već sada je drastično u padu broj novih operacija i uspostavljenih dijagnoza. Kasno otkrivanje brojnih zdravstvenih stanja trajno bi moglo narušiti zdravlje i živote na tisuće osoba, pogotovo onih starijih. Do pojave Covida-19 naglasak je bio na važnosti preventivnih pregleda, a sada uvelike izostaju i oni nužni, osim u hitnim slučajevima.

Mnogima su kontrolni pregledi odgođeni, do liječnika obiteljske medicine gotovo je nemoguće doći, no i sami građani zaziru od odlazaka doktoru i u bolnice jer strahuju da ne pokupe virus, što opet u prvom redu može biti kobno za starije pacijente te narušiti zdravlje desetaka tisuća stanovnika.

lijecnik
Tko je tu lud? Liječnike zovu da se vrate iz mirovine, a s druge strane ih u mirovinu tjeraju

Pitali smo naše čitatelje jesu li i iz kojih razloga prestali ići na liječničke preglede zbog koronavirusa. U anketi ih je sudjelovalo gotovo 1.300, a rezultati su zapanjujući. Čak oko 33 posto njih, dakle trećina, ne žele ići u ordinacije i bolnice iz straha da se ne zaraze koronavirusom.

Oko 29 posto konstatira ono što smo svi već nekoliko puta u jeku pandemije osjetili na svojoj koži, a to je da obiteljski liječnici nisu dostupni kao ranije, zbog čega ne odlaze u njihove ordinacije. Kao razlog neodlaska doktorima i u bolnice 26 posto ističe da to ne čine svojom krivnjom, jer se primaju samo hitni pacijenti. Oko 11 posto pak ispitanih navodi da su im pregledi i kontrole odgođeni zbog novonastale situacije.

Naravno, ima i onih koji su svoje zahvate, preglede i kontrole obavili tijekom posljednjih mjeseci, no njihov broj je, već sada se to pokazuje – u drastičnom padu.

Čak trećina starijih Hrvata ne ide više doktoru jer ih je strah da ne pokupe virus
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap