Čak 85 posto građana nije zadovoljno Vladinim ograničenjem cijena

Jasmina Grgurić Zanze
28. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Ukupno 85 posto čitatelja u anketi našeg portala izrazilo je neki oblik nezadovoljstva Vladinom mjerom ograničavanja cijena 30 artikala. Svoje mišljenje dalo je više od 1.300 anketiranih, od kojih je tek manji dio zadovoljan ovakvim načinom ublažavanja inflacije.

anketa cijene rezultati

Rezultati ankete portala Mirovina.hr

Otkako je Vlada prije deset dana ograničila cijene ukupno 30 artikala, o ovoj temi građani ne prestaju govoriti. Uspoređuju se cijene po trgovinama, analizira se gdje je što jeftinije, a što se moglo i ranije na akcijama pronaći povoljno. Premda je riječ o pohvalnoj inflatornoj mjeri od strane države, jer jamči barem kakvu-takvu zaštitu od daljnjeg divljanja osnovnih potrepština, kupci po svemu sudeći nisu baš zadovoljni.

Da neće uštedjeti i živjeti bolje misli 38 posto čitatelja

Na tom tragu su i rezultati ankete portala Mirovina.hr, pri čemu ukupno 85 posto čitatelja smatra da tako neće uštedjeti, da su se proizvodi s ograničenom  cijenom mogli pronaći jeftinije na raznim akcijama, a mnogi čekaju i daljnja pojeftinjenja. No, krenimo redom.

Među 1.325 anketiranih, 38 posto njih tvrdi da im ova mjera ne može pomoći da uštede i žive bolje. Da je mjera bez veze i da su se svi ti proizvodi mogli naći jeftinije i ranije na akcijama, misli 31 posto čitatelja.

Građani žele snižavanje cijena i ostalih artikala

Krešimir Sever: Većina umirovljenika na hranu troši 60 posto mirovine

Da trgovci vrate većinu cijena na staro očekuje 17 posto čitatelja pa smo i taj odgovor pribrojili onima koji nisu u potpunosti zadovoljni sadašnjim ograničenjem cijena. Da mjera nije loša, ali da cijene treba ograničiti za puno više artikala, misli vas oko osam posto. Svega ni šest posto podržava mjeru, jer bolje išta nego ništa.

Vlada bi svakako, slaže se većina, trebala poduzeti daljnje korake u zaštiti građana od inflacijskog pritiska. Uz ograničenje dijela prehrambenih i higijenskih potrepština, država je intervenirala i u cijenu struje, plina i goriva. Također, slijedom pregovora ministar gospodarstva Davor Filipović u nekoliko je navrata obećao da će kao rezultat pregovora trgovci ići u daljnje snižavanje cijena i ostalih artikala.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap