Bunjac: Predlagao sam minimalnu mirovinu od 3.300 kuna, time bi rastao i BDP

Jasmina Grgurić
13. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Nakon političke sapunice koja se proteklih tjedan dana odvijala u Živom zidu, dvoje saborskih zastupnika, Branimir Bunjac i Ivan Pernar napustili su stranku. Dok Pernar ostaje u Saboru, Branimir Bunjac iz njega odlazi, jer je Vladimira Palfi aktivirala svoj mandat. Ipak, ona neće sjesti u saborske klupe. Umjesto nje to će učiniti Snježani Sabolek, a umjesto Vilobora Sinčića, koji odlazi u Europski parlament, dolazi Damjan Vucelić. Živi zid ove je promjene objavio danas, dok se Branimir Bunjac na društvenim mrežama istovremeno osvrnuo na jedan od zakona koji je predlagao u Saboru, onaj o – zajamčenoj minimalnoj mirovini.

branimir bunjac

Foto: Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac | Youtube screenshot

“Jedan od boljih zakona koji sam predložio u Saboru (ali nikada nije došao na dnevni red) je uvođenje instituta zajamčene minimalne mirovine u iznosu od 3.300 kuna.

Dugo sam se savjetovao sa brojnim pravnicima i ekonomistima i na kraju sam ostao (pozitivno) zaprepašten da bi na ovaj način ostvarili rast BDP-a, a ne njegovo stagniranje.

Novac koji bi se dao umirovljenicima ogromnom većinom bi se prelio u potrošnju što bi dovelo do otvaranja radnih mjesta.

O socijalnim efektima i vraćanju povjerenja u državu ne treba posebno ni raspravljati.
U Sloveniji je minimalna mirovina 500 eura, kod nas većina umirovljenika nema ni 250 eura.
Sa 250 eura ni mađioničar ne može preživjeti mjesec, ali to u vladajućoj većini nikoga ne zanima” – napisao je na Facebooku Branimir Bunjac.

Podsjetimo, ovaj prijedlog Živi zid iznio je u veljači. Bunjac je tada rekao da bi situacija s mirovinama trebala zabrinuti svakoga od nas, jer ćemo očito u starosti postati socijalni slučajevi. Tražili su stoga da se odmah uvede minimalna mirovina u iznosu 3.200 kuna.