Bulaja: Postotak usklađivanja mirovina sigurno će biti značajan

Josip Mihaljević
7. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivo Bulaja gostovao je na HRT-u te je govorio o nadolazećem usklađivanju mirovina. Kaže da će postotak usklađivanja biti značajan, sličan onome iz 2008. godine.

Piletic Serdar

Foto: Ivo Bulaja, ministar Marin Piletić, Ivan Sedar | mirovinsko.hr

Zamjenik ravnatelja HZMO-a Ivo Bulaja gostovao je u HRT-ovoj emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ i govorio je o nadolazećem usklađivanju mirovina.

Bulaja očekuje slično usklađivanja kao rekordne 2008. godine

Prvo usklađivanje od 2,24 posto je već iza nas, a od 1. srpnja mirovine će se ponovno uskladiti. No, iznos ćemo saznati tek u kolovozu kada Državni zavod za statistiku objavi podatke o rastu plaća i inflaciji.

“U svakom slučaju, ovo usklađivanje mirovina 1. srpnja, koje će se ustvari dogoditi u rujnu kada se isplaćuju prve usklađene mirovine s razlikom za srpanj, postotak usklađivanja sigurno će biti značajan”, kazao je Bulaja.

Kazao je da se slična situacija dogodila i u predrecesijskoj 2008. godini kada je usklađivanje mirovina bilo 4,05 posto.

“Slično usklađivanje očekujem i ove godine”, kazao je Bulaja.

No, kako smo na portalu izračunali, a računat ćemo svakoga mjeseca do kolovoza – mirovine bi ipak trebale raste više nego 2008., odnosno, trebale bi srušiti i taj rekord. U ovom trenutku brojke ukazuju da će usklađivanje iznositi 5,75 posto, a novu projekciju objavit ćemo u zadnjoj trećini mjeseca kada DZS objavi nove podatke.

Optimistično vrijeme, prelazak na euro

Bulaja, koji tvrdi da je prosječna mirovina u svibnju iznosila 3.289 kuna (podaci Zavoda pokazuju 3.047 kuna, op.a.) govori da nas čeka optimistično vrijeme:

“Vraćamo se u ono dobro stanje kada je gospodarstvo bilo na svom vrhuncu, to je ta famozna 2008. godina. Još nismo ni u srcu turističke i građevinske sezone, kada će biti daleko veći broj zaposlenih nego što je to na početku lipnja. Bilježimo trendove sve duže zaposlenosti, i održavanja broja osiguranika. S druge strane, broj umirovljenika nam stagnira – dakle, imamo jedno optimistično vrijeme koje je rezultat kvalitetnog vođenja kroz COVID krizu i energetsku krizu. Mjere Vlade su tu apsolutno pogođene”, kazao je Bulaja.

Upitan što će se događati s mirovinama u trenutku prelaska na euro, Bulaja kaže da neće biti nikakvog utjecaja na visinu mirovine:

“Dogodit će se samo konverzija valute iz kune u euro. Nema nikakvog utjecaja na visinu mirovine. Druga stvar je što će biti s vrijednošću novca u tom trenutku – to ovisi o inflaciji, energentima i tako dalje. Postoji bojazan da će uvođenjem eura cijene ipak rasti – ako se to dogodi, zakon štiti umirovljenike, primjereno će im se potencijalnom rastu cijena uskladiti i mirovine”, zaključio je.

 

Bulaja: Postotak usklađivanja mirovina sigurno će biti značajan
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap