Budućnost hrane: Umirovljenicima u Švedskoj će uskoro posluživati 3D printana jela

Josip Mihaljević
11. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Izuzetno zanimljiva tehnologija budućnosti svakako su 3D printeri. Praktičnost njihove uporabe još uvijek nije došla do ‘običnog’ čovjeka, niti je tehnologija do kraja usavršena. Ipak, hoćemo li uskoro umjesto kuhanja ručak praviti tako što pritisnemo nekoliko gumbova? Ako pitate, Šveđane, hoćemo.

3d prinatana hrana

Foto: Youtube screenshot

Lokalne jedinice u Švedskoj planiraju uskoro napraviti masovan test nad 3D printanom hranom. I to u domovima za starijem piše 3ders.org.

Što se tiče hrane, ona je potpuno medicinski ispravna, iako je proces nastajanja i dalje zapravo nerealan. Ona nastaje tako da ju stroj pažljivo, sloj po sloj, “nacrta” na vašem tanjuru.

“Kada netko ima problema sa žvakanjem i gutanjem hrane, hrana koja danas postoji im neće baš podići apetit”, objašnjava Richard Asplund.

Richard Asplund je šef u jednog catering službi koja između ostalog, opskrbuljuje domove za starije s velikim količinama hrane na zapadnoj obali Švedske. Sada planiraju umirovljenicima, posebice onima koji imaju problema s običnom hranom, posluživati 3D printane varijante njihovih omiljenih jela.

“Izgledat će kao pileći batak, okus će biti jako blizu pilećem batku, dok će samo jelo imati konzistentnost, recimo, kolača panna cotte”, tvrdi Asplund.

Evelina Höglund, koordinatorica projekta, tvrdi kako će to pomoći brojnim umirovljenicima koji se svaki dan moraju boriti sa sadržajem njihovih tanjura. Budući da im je teško jesti, jedu vrlo malo, a to naposlijetku dovodi do izgladnjavanja i daljnjih zdravstvenih problema.

Trodimenzionalni printeri već danas mogu printati jestivu hranu, ali ona još uvijek nije na željenom standardu. Ali istraživači su optimistični – već su uspjeli postići da hrana koju strojevi printaju bude medicinski i higijenski ispravna te ju mogu printati u velikim količinama. Preostali problem je “pogoditi” točan okus, a završni cilj je izmanipulirati hranu tako da bude što sličnija onoj pravoj. Naravno, cilj je na kraju da krajnji korisnik može hranu prilagoditi onako baš kako on voli.

Svjesni su kako je tehnologija još barem nekoliko godina udaljena od realnosti, ali tvrde da je već sada bolja varijanta za osam posto Šveđana koji imaju problema sa žvakanjem ili gutanjem hrane.

Projekt je trenutačno u pred-istraživačkoj fazi, a prvi eksperimenti se očekuju u Halmstadu i Helsingborgu do kraja ove godine.

3d prinatana hrana
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap