Brutalne pljačke staraca: Bakici iz kuće na prijevaru uzeli stotine tisuća kuna!

Jasmina Grgurić Zanze
21. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Desetak pljački stariji osoba dogodilo se samo u protekla dva tjedna u Zagrebu. Okrutni kradljivici prvo vrebaju žrtvu, a zatim joj se lažno predstave kao bankari ili policajci kako bi zadobili povjerenje i ušli u kuću. Nakon toga događa se ono najgore. Kradu životnu ušteđevinu, novac od prodaje nekretnina, zlato… Oni drugi manje su suptilni i staricama usred bijela dana trgaju nakit s vrata i otimaju torbe.

Starci učestalo predaju novac lažnim osobama Ilustracija: Pixabay

Bez nekoliko tisuća kuna ostala je 76- godišnja starica koju su ovoga četvrtka oko podneva u Novom Zagrebu opljačkala dvojica lopova. Na vrata njezina stana u Trnskom pozvonili su i lažno se predstavili te joj uzeli novac, nakit i ostale stvari, priopćila je u petak Policijska uprava zagrebačka. Nastavak je to zastrašujućeg niza brutanih krađa u kojima su proteklih tjedana mete isključivo stariji građani. Naime, samo dan ranije lopov je usred bijela dana prišao 87-godišnjakinji u ulazu stambene zgrade u Gundulićevoj te joj s vrata strgnuo nakit u vrijednosti nekoliko tisuća kuna. Istoga dana sličan slučaj dogodio se oko 16 sati na tramvajskoj stanici na Aveniji Dubrovnik. Kradljivac je prišao 61-godišnjoj ženi te joj također s vrata strgnuo ogrlicu.

Predala im nekoliko stotina tisuća kuna

Najteža prijevara pak dogodila se ovoga utorka u Novom Zagrebu, u Ulici Kontese Nere gdje je 82-godišnjakinja dvojicu nepoznatih muškaraca koji su se lažno predstavili pustila u kuću i praktički im predala nekoliko stotina tisuća kuna.

Na meti lopova istoga dana našla se i 86-godišnja Njemica kojoj je na Trgu kralja Tomislava ujutro ukradena torba, dok je žrtva lažnog predstavljanja u stanu bila 83-godišnjakinja koja je u trenutku nepažnje ostala bez novca. Bez nekoliko desetaka tisuća kuna u ponedjeljak je ostala i 78-godišnja starica koja je u svoj dom na Trešnjevci prijepodne predala sav novac nepoznatim lopovima koji su se lažno predstavili.

Lažne bankarice otele im pola milijuna kuna

Najteži slučaj prijevare starijih osoba dogodio se početkom prošloga tjedna kada je 71-godišnjakinja na Trešnjevci predala čak nekoliko stotina tisuća kuna nepoznatoj ženskoj osobi koja joj se lažno predstavila. Slučaj je prijavila tek nakon tri dana. Lažne bankarice prošloga su tjedna tako dvjema staricama ukrale gotovo pola milijuna kuna.

Prijevare starijih: Taktike kojima se prevaranti služe i kako se zaštiti!

“Ponovno  upozoravamo građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje pokušavaju ući u njihove domove i doći u posjed njihovog novca, takve osobe nipošto ne puštaju u stanove ili kuće te da im ne predaju svoj novac ili druge vrijedne stvari, jer se radi o osobama koje se lažno predstavljaju kao djelatnici banke, maserke ili policijski službenici koji samo iskorištavaju nemoć i neznanje starijih osoba. Isto tako u slučaju da građani zaprime pozive od nepoznatih osoba putem telefona u kojima se traži od njih da nešto učine sa svojim novcem, zlatom i drugim vrijednim predmetima ili kažu da će netko doći na njihovu adresu radi provjere novca ili zlata, upozoravamo građane da ODMAH obavijeste policiju na broj 192” – upozorava iznova Policija.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap