Brojni umirovljenici zbog usklađivanja mirovina ostali bez božićnice!

Jasmina Grgurić
27. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Neki su gradovi ove godine odlučili povećati dosadašnje cenzuse za ostvarivanje prava na umirovljeničku božićnicu, no dobar dio njih to nije učinio pa će mnogi stariji građani nakon ovogodišnjeg povećanja mirovina za tri posto sada ostati bez novčane pomoći za blagdane.

Ilustracija/Pixabay

Očito se trebala dogoditi kriza koju prate poskupljenja i povećani troškovi života uslijed pandemije, kako bi gradovi napokon podigli cenzuse za ostvarivanje prava na božićnicu, ali i ostala novčana davanja. Lokalni čelnici postali su svjesni i da se mirovine usklađuju dvaput godišnje pa svake godine još jedan dio umirovljenika ispadne iz sustava.

Za 60 kuna prešli cenzus zbog ovogodišnjih usklađivanja

Recimo da je visina mirovine kao uvjet postavljena na 2.000 kuna, što bi bio nekakav prosječni cenzus. Netko kome je mirovina početkom godine iznosila 1.950 kuna sada je 58 kuna veća, jer su mirovine rasle tri posto pa takav umirovljenik više nema pravo na božićnicu. Naime, iz godine u godinu njegova se mirovina za nekoliko desetaka kuna sve više približavala cenzusu, sve dok ga nije prekoračio te tako ostao bez malene, ali važne financijske “injekcije” za blagdane na koju je navikao.

umirovljenik dopunsko
Novi cenzusi za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje na snazi: Morate se prijaviti!

“Kćerka mi je osoba s poteškoćama, korisnica je obiteljske mirovine i svake godine se radujemo i iščekujemo božićnicu. Nakon ovogodišnjeg povećanja mirovine od 60kn prešli smo iznos od 2.000 kuna za cenzus velike većine gradova pa pretpostavljam i Rovinja iz kojeg dolazimo” – napisala nam je jedna čitateljica.

Rovinj jedan od rijetkih koji svake godine diže prag

Srećom, naša čitateljica je u krivu jer je Rovinj jedan od rijetkih gradova koji cenzus za ostvarivanje ovog prava podiže svake godine za stotinjak kuna pa je uvjet u 2021. da mirovina ne prelazi 2.200 kuna. Na ovaj način ne može se, dakle, dogoditi da netko tko je primao božićnicu prije nekoliko godina sada ostane bez nje.

Sličnu bi praksu trebali slijediti i ostali gradovi, među kojima su neki ipak povećali ove godine cenzuse, poput Varaždina, Opatije, Osijeka i ostalih.

Vlada je također shvatila važnost usklađivanja cenzusa pa umirovljenici ne moraju više strahovati da će izgubiti besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, a stariji bez mirovine nacionalnu naknadu.

Dosadašnji popis gradova koji dijele božićnicu umirovljenicima pogledajte ovdje.

Brojni umirovljenici zbog usklađivanja mirovina ostali bez božićnice!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap