Broj novih slučajeva u padu: Cijepljenje počinje nakon Božića, a prvi na redu su korisnici domova za starije

Josip Mihaljević
21. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati. Danas imamo 766 novih slučajeva, a preminulo je 80 osoba.

stozer

Foto: Youtube screenshot

U posljednja 24 sata zabilježeno je 766 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16105.

Među njima je 2956 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294 pacijenta.

Preminulo je 80 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 195728 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3257 preminulo, ukupno se oporavilo 176 366 osoba od toga 3208 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 50 799 osoba.

Do danas je ukupno testirano 955 225 osoba, od toga 4 614 u posljednja 24 sata.

Markotić o novom soju virusa

U Velikoj Britaniji pojavio se novi soj koronavirusa, a Hrvatska je privremeno obustavila zračni promet iz te države. Alemka Markotić komentirala je novi soj:

“Nema još previše dostupnih informacija, pokušat ću napravit rezime onoga što se do sada zna. Vidimo se da se drugi val razlikuje u Europi po intenzitetu, po broju oboljelih i umrlih. Ne mogu se različite situacije objasniti samo s epidemiološkim mjerama, tu postoji niz čimbenika koje treba uzeti u obzir. Među njima su virusni tipovi i podtipovi, eventualno mutacije koje se događaju u virusu (…)

Počela se analizirati ta mutacija i dosad se uspjelo vidjeti da jedan dio je odgovaran za brže vezivanje virusa, to brže i jače vezivanje definitivno je moglo posljedično dovesti do toga da se virus brže i učinkovitije širi, brže širenje je zabilježeno.

Međutim, još nisu definitivne analize pa i njihovi znanstvenici traže da se sve izneseno uzme s rezervom”, kazala je Markotić.

Nakon Božića počinje cijepljenje – korisnici domova prvi na redu

Napokon imamo neke datume što se tiče cijepljenja.

“27., 28. i 29. prosinca bit će proglašeni danima cijepljenja protiv covida u EU. Obilježit će se jednom simboličnom raspodjelom cjepiva koje će se prvo na području EU distribuirati, to je Pfizerovo cjepivo koje će danas dobiti odobrenje.

U Hrvatsku će 26. prosinca biti upućeno 9.750 doza Pfizerovog cjepiva koje će biti odmah sljedeći dan distribuirano svim mjestima cijepljenja, to će za prvu tranšu biti Županijski zavodi za javno zdravstvo.

Prema našem planu cijepljenja, prioritetna skupina su zdravstveni djelatnici koji rade direktno s covid bolesnicima, starije osobe smještene u stacionarnim objektima, korisnici i radnici domova za starije”, kazao je Capak.

Capak je otkrio kako će prva tranša cjepiva ići prema korisnicima domova za starije te dio zdravstvenih radnika koji rade u hitnoj medicinskoj pomoći te dio zdravstvenih radnika koji rade u primarnim respiratornim intenzivističkim centrima.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap