Britanski sustav za brigu o starijima u nevolji: Broj potrebitih će se udvostručiti u sljedećih 17 godina

Josip Mihaljević
9. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Novo istraživanje u Engleskoj tvrdi da će se broj umirovljenika kojima je potrebna njega 24 sata na dan udvostručiti do 2035. godine. Stručnjaci upozoravaju da je sustav brige za starije i u današnjem stanju na prijelomnoj točki, budući da se previše oslanjaju na neplaćene volontere, prijatelje i obitelj umirovljenika.

britanski penzići

Foto: Pixabay

Istraživanje je provedeno kako bi okvirno procijenili zdravstvene potrebe umirovljenika između 2015. i 2035. godine, a rezultati su zabrinjavajući, piše bbc.com.

Osim što će se broj starijih od 85 godina koji će biti ovisni o pomoći udvostručiti, broj starijih od 65 kojima će također trebati pomoć 24 sata dnevno će skočiti za trećinu.

Iz tog razloga, njihova Vlada je najavila reformu sustava brige za starije, koja bi trebala započeti već ove jeseni.

Stariji od 85 godina su najbrže rastuća populacija u Ujedinjenom Kraljevstvu, a do 2035. godine će se njihov broj udvostručiti, bit će ih čak 1,5 milijuna više. Mnogi od njih su već žrtve dugoročnih zdravstvenih stanja, poput demencije ili dijabetesa, a to dodatno opterećuje i komplicira proces brige za njih.

U istom razdoblju, stručnjaci predviđaju da će dodatni milijun starijih od 65 trebati istu vrstu konstantne brige.

Sustav se predugo oslanjao na volontere, neodrživ je

BBC kao primjer navodi slučaj Rachel Goble, čije 86-godišnja majka pati od demencije, ali živi u svom stanu. Njena obitelj plaća preko 3,000 funti mjesečno (oko 24.000 kuna!!!) za privatnu stručnu brigu o svojoj majci.

“Moja majka trenutačno ima dobru brigu, ali svjesna sam da se to sve u trenutku može okrenuti naglavačke. Pomažemo joj koliko možemo, ali bojim se da će bi se čitav sustav brige mogao okrenuti naglavačke”, ispričala je.

Nedostatak institucionalne pomoći utječe i na život njene majke i na njen privatni život i brine se za budućnost:

“Osjećam se totalno bespomoćno. Ona je u svom domu, to su njene želje, ali je zapravo u zatvoru. Usamljena je i depresivna. Posjećujem je koliko god mogu, ali živimo 25 kilometara dalje, imam svoj posao i svoju obitelj. Plaćam joj račune, popravljam stvari u njenom domu, blokiram pozive od firmi koje non stop žele ‘uvaliti’ nešto preko telefona. Osjećam se kao da konstantno gasim požare”, ispričala je.

Britanski sustav brige za starije se već dugi niz godina oslanja na neplaćene volontere – prijatelje i obitelj koji uskaču u pomoć. Stručnjaci tvrde da je takav model neodrživ, a da su predstojeći izazovi golemi.

Glasnogovornik Odjela za zdravlje i društvenu brigu najavio je kako će vlast pokušati naći dugotrajno rješenje i to već ove jeseni:

“U jesen ćemo iznijeti naše planove za reformu sustava brige za starije, skupa s dugotrajnim planom financiranja takvih aktivnosti. Moramo osigurati održivu budućnost za našu populaciju koja sve više stari. Problemi su i na institucionalnoj razini, premalo institucija surađuje i zbog toga je sustav brige u oštrom padu”, izjavio je.

Novi porezi?

Zastupnici u parlamentu su već predložili odakle bi mogli pronaći sredstva za financiranje brige za starije. Planiraju uvesti porez koji će plaćati svi stariji od 40 godina, kako bi pomogli s plaćanjem brige za starije ljude, piše bbc.com.

Umirovljenici, pogotovo oni s malo većim mirovinama ili ulaganjima također mogu očekivati veće poreze na svoje mirovine kako bi pomogli.

Reakcije građana su mješovite, nitko ne voli dodatno oporezivanje, iako samo 15% građana trenutačni sustav brige za starije smatra dobrim. Nije još poznato koliko će veliki porezi biti, budući da još nemaju izračun koliko će sustavu brige trebati novaca kako bi postao održivim.

Njihovi političari su mišljenja kako bi međugeneracijska solidarnost trebala ići u oba smjera, tako da će mlađi ljudi biti pošteđeni plaćanja u ovaj sustav. Oni tako i tako već, kao čitava generacija, imaju problema sa zapošljavanjem i, posljedično, kupovanjem vlastitih nekretnina.

Britanski sustav za brigu o starijima u nevolji: Broj potrebitih će se udvostručiti u sljedećih 17 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap