Britanija dobila ministricu za usamljenost zbog samoće starijih osoba

Jasmina Grgurić Zanze
20. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Britanska premijerka  imenovala je prvu ministricu za usamljenost  u povijesti. Naime, država na otoku suočava se, osim s teritorijalnom, i velikom društvenom izoliranošću od koje pati gotovo svaka deseta osoba, a najviše starije osobe.

Ilustracija (Pixabay)

Velika Britanija odlučila se upustiti u bitku s usamljenošću od koje na njezinu otoku pati gotovo svaka deseta osoba, a problem je najviše uočen kod starije populacije. Uistinu zabrinjavajuće brojke govore kako čak 200.000 starijih osoba u toj zemlji nije razgovaralo s prijateljem ili rođakom više od mjesec dana, većina starijih od 75 godina živi sama, a usamljenima se osjeća čak do 85 posto mladih ljudi s invaliditetom od 18 do 34 godine.

Štetnije od pušenja 15 cigareta na dan

Stoga je britanska premijerka Theresa May ove srijede imenovala Tracey Crouch prvom ministricom usamljenosti u povijesti. Inače, Croucheva je trenutačno ministrica sporta i civilnog društva, a nove su joj funkcije dodane u znak sjećanja na prije godinu dana ubijenu laburističku zastupnicu Jo Cox koja se bavila tim područjem. Njezin zadatak bit će osmisliti strategiju za rješavanje ovog problema koji je ponajviše povezan sa tegobama starijih osoba. A koliki problem s usamljenošću ima ova otočka zemlja, najbolje govori podatak iz Komisije za usamljenost, objavljen prošle godine, kako se čak više od devet milijuna Britanaca često ili uvijek osjeća usamljenima.

“Previše je to osoba, usamljenost je tužna stvarnost modernog življenja. Želim se suočiti s ovim izazovom našeg društva kako bismo poduzeli nešto za one koji trpe usamljenost, starije, one koji su izgubili voljene, osobe koje nemaju s kime popričati i podijeliti svoje misli i iskustva” – rekla je britanska premijerka Theresa May, prenosi The New York Times.

Također, prema nekim istraživanjima iznesenim u ovom slučaju, usamljenost po zdravlje može biti štetnija nego da puštite 15 cigareta na dan, a povezuje se i s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, demecije, depresije i tjeskobe. Britanske vlasti smatraju kako se ona može prevladati pa će tako započeti čitav niz mjera te izraditi strategiju koja bi treba poslužiti rješavanju ovog problema.

Pomogla joj grupa na društvenoj mreži

Slučaj 64-godišnje umirovljene medicinske sestre Carol Jenkins iz Berkshirea, koja se počela osjećati usamljenom kada joj je sin odselio u inozemstvo, a ona preselila u manji dom u drugoj zemlji, navodi The NYT.

“Preselila sam se iz financijskih razloga i zapravo nisam imala u sebi sklapanje novih prijateljstava. Mjeseci bi prolazili da nisam vidjela prijatelje i obitelj, zbog čega sam se osjećala depresivno i samo. ” – rekla je Carol Jenkins za New York Times.

Umirovljenica Carol  Jenkins kasnije se priključila facebook grupi Britanaca pogođenih samoćom, što joj je, kako kaže, pomoglo da češće iziđe iz kuće. Ističe pritom da nije stvar samo u upoznavanju novih ljudi, nego motivacijskoj potpori i uputama kako riješiti problem. Najviše se iznenadila koliko se mladih pridružilo grupi, navodeći kako je mnogo studenata zaključanih preko dana u svoje sobe jer se osjećaju odbačenima, da se ne uklapaju. Samo je pitanje dana kada će se usamljenost pretvoriti u depresiju, zaključila je.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap