Branko Grčić (SDP) zabrinut za mirovine, Grozdana Perić (HDZ) uvjerena u njihovu stabilnost

Livija Stanišić
23. studenoga 2017.
Novosti
A- A+

“I 2018. godine će znatan novac ići na usklađivanje mirovina. No, mirovine kontinuirano zaostaju za prosječnom plaćom i pada udio prosječne mirovine. Pitanje je kako spriječiti daljnje urušavanje mirovina”, rekao je saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić prilikom jutrošnjeg gostovanja u HRT-ovoj emisiji Studio 4 u kojoj se razgovaralo o prijedlogu proračuna za iduću godinu.

Branko Grčić i Grozdana Perić / Foto: Screenshot HRTi

Uz Grčića, gošća emisije bila je i saborska zastupnica HDZ-a Grozdana Perić, koja se osvrnula na jučer održanu saborsku raspravu o prijedlogu proračuna za iduću godinu, izrazivši mišljenje da je rasprava mogla biti kvalitetnija da nije bilo ‘jutarnjeg igrokaza’, kako se izrazila, dodavši da je važna tema poput proračuna zaslužila pozornost zastupnika tijekom cjelodnevne rasprave, pišu HRT Vijesti.

U prijedlogu proračuna za iduću godinu Vlada predviđa prihode od 129 milijardi kuna te rashode nešto veće od 133 milijarde. I dok vladajući ističu da je proračun socijalan te da im je cilj pokrenuti nužne promjene, oporba smatra da proračun nije ni razvojan ni pravedan.

Na pitanje gdje vidi dobre strane proračuna Branko Grčić odgovorio je da je to područje fondova EU gdje se ove godine planira oko 13,5 milijardi kuna koje bi se trebale financirati na razne načine iz EU sredstava.

“Međutim, onaj problem koji mi imamo je izvršenje i to ide dosta sporo. Ove godine je bilo iz EU sredstava rezervirano oko 11 milijardi kuna u proračunu, do polovine godine rezervirano je oko 4,5 milijardi, a do kraja listopada to je bilo oko 6,5 milijardi. Očekujem da će maksimalno oko 7,5 milijardi biti utrošeno ove godine”, kazao je Grčić.

Dodao je i da je Vlada išla dosta konzervativno u procjeni gospodarskog rasta, da u zdravstvenom sektoru treba što prije reagirati te da nije samo pitanje da li postoji deficit ili suficit u proračunu već kako riješiti probleme u sustavu.

“Preko osam milijardi dugova u zdravstvenom sektoru treba početi rješavati i tu je problem”, naglasio je.

Grozdana Perić odgovorila je da je Vlada, što se tiče procjene rasta, išla s konzervativnim pristupom, no kako se uvijek tijekom godine te stope mogu povisiti.

“Bitno je stvoriti pretpostavke da se to zaista i dogodi”, dodala je Perić.

Na Grčićevo upozorenje da treba spriječiti daljnje urušavanje mirovina Perić je odgovorila da iskreno vjeruje kako se može osigurati njihova stabilnost.

“Treba stvarati preduvjete da se baza koja stvara mirovine proširi i onda su ovi preduvjeti za povećanje mirovina puno jednostavniji. Doprinosi sami nisu dovoljni da bi se servisirale potrebe za mirovinama. Dakle, jedan dio poreznih prihoda se koristi za te namjene”, kazala je Perić.

Govorilo se i o problemu demografske politike. Grčić je kazao da je Hrvatska suočena s problemom migracije i tu je problem. S tim se složila i HDZ-ova Grozdana Perić, no kazala je kako se poduzimaju mjere da se to promijeni.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap