Branitelji organiziraju tribinu o “stvarnim” podacima braniteljskih mirovina

Jasmina Grgurić
3. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

“Braniteljske mirovine jučer- danas- sutra” naziv je tribine koju organizira Udruga zagrebački dragovoljci. Tribina će se održati ovoga petka u 18 sati u prostorijama Doma specijalne policije.

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

O osjetljivoj temi braniteljskih mirovina na tribini će ovoga petka od 18 sati u prostorijama Doma specijalne policije u Zagrebu govoriti dr.sc. Nada Šikić, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, pomoćnik ravnatelja HZMO-a za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, Ivo Bulaja, prof.dr.sc. Marko Kolaković s Ekonomskog fakulteta, predsjednik Udruge branitelja liječenih od PTSP-a, Ivan Tolić i prof.dr.sc. Josip Jurčević s Hrvatskih studija.

Upoznati javnost sa stvarnim podacima

“Svrha tribine koju organizira Udruga zagrebački dragovoljci, branitelji Vukovara u suradnji sa Savezom udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP, jest upoznati hrvatsku javnost sa stvarnim podatcima vezanim uz mirovine hrvatskih branitelja te stručnim projekcijama koje se odnose na buduće korisnike mirovina temeljem Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te Zakona o mirovinskom osiguranju” – poručuju organizatori.

Pitanje mirovina prema posebnim propisima, među kojima su najzastupljenije one braniteljske, ponovno je aktualizirano sindikalnom referendumskom inicijativom “67 je previše”. I naputak Europske komisije bio je više nego jasan, Hrvatska mora razdvojiti obične od povlaštenim mirovina.

Starosnih braniteljskih mirovina samo 1.200

One, slažu se mnogi, ne bi trebale biti isplaćivane iz mirovinskog osiguranja, nego zasebno. Međutim, Hrvatska već sada iz proračunskih sredstava mora namiriti gotovo 19 milijardi kuna koje nedostaju za isplatu svih mirovina svake godine. Pritom, oko šest milijardi kuna odlazi na povlaštene mirovine, tako da se može zaključiti kako se one već sada jedinom dijelom financiraju iz proračunskih sredstava, ali novcem koji ulazi u budžet mirovinskog osigurnja.

Mirando Mrsić: "Htjeli smo srediti mirovine, ali onda su digli šator..."

Braniteljsku mirovinu prima više od 71.000 građana, a ta će brojka s vremenom biti sve veća. Prosječna braniteljska mirovina iznosi 5.800 kuna. Od toga, starosnih je samo oko 1.200 s prosjekom od 2.983 kune. Invalidskih je više od 55 tiduća s prosječnom mirovinom od 5.600 kuna, dok je najviša invalidska mirovina, 6.797 kuna koliko u prosjeku ostvaruje više od 14 tisuća umirovljenika.

Branitelji organiziraju tribinu o “stvarnim” podacima braniteljskih mirovina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap