Bračnom paru koji ne vjeruje u starenje, za sreću je dovoljan – jedan bicikl

Jelena Ratko
26. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

S bicikla se “ne skidaju” već godinama, a ona kaže kako će svoj ponijeti sa sobom u raj i vječni život. Više od svega, kaže bračni par iz Škotske, vole se osjećati zdravo i u formi te provoditi dane na svježem zraku.

Foto: screenshot

Graeme i Betty Cox imaju 86 i 91 godinu života, a još uvijek se bave hobijem koji ih je i spojio u samom početku njihove veze – bicikliranjem u paru. Malo je reći “hobi”, jer ovaj par nikada nije ušao u autobus. Većinu života svugdje su išli biciklima, a sada idu biciklom – jednim, kojega zajedno voze.

“Nastavili smo kao da uopće nismo ostarili”, govori suprug Graeme. On je supruzi, kada ju je u mladosti upoznao, rekao kako mora kupiti bicikl da se mogu zajedno voziti, a ona je to učinila i nije požalila sve do danas.

“Iskreno govoreći, osjećam se izvrsno”, priznaje Betty koja je prije pet godina imala rak debelog crijeva, ali je bila toliko fit od vožnje, da je u bolnici tijekom liječenja provela svega osam dana.

Graeme se prisjeća kako je prije nekoliko desetaka godina, dok još nisu bili u braku, svakoga dana od posla do djevojke, u koju je bio i ostao zaljubljen, biciklirao gotovo 80 kilometara. Kada bi napokon došao, ona ga ne bi ni pogledala, jer je uvijek u to vrijeme na televiziji bila njezina omiljena serija, prepričava 86-godišnjak u šali.

Manje od godinu dana nakon što su stupili u brak, rodila im se kćer. Kažu kako su, prije nego što su išta drugo napravili, zvali bolnicu da provjere hoće li majka uoči i nakon poroda biti u mogućnosti voziti bicikl. Šest tjedana prije i šest tjedana nakon poroda, nije mogla voziti, ali čim je dobila liječničko dopuštenje, Betty više nije gubila ni trenutka. Odmah je izvadila bicikl iz garaže i krenula u “đir”, a sjeća se i dan danas kako su joj svi susjedi govorili da ne smije to raditi.

Par je biciklima prešao cijelu Škotsku, a kada im je rodna gruda dojadila, krenuli su na put do Kanade – avionom, ali s biciklima uz sebe. U Kanadi su vozili bicikle po gorju Stjenjak, koje su gotovo cijelo obišli u samo tri tjedna.

Imali su četiri različita bicikla za dvoje, koji su im omogućavali da prijeđu veće kilometraže u kraćem roku. U 16 mjeseci uspjeli su prijeći 1700 milja, što je gotovo tri tisuće kilometara.

Više od svega, kažu, vole se osjećati zdravo i u formi. Iz tog razloga, svaki puta kada požele razbiti bicikl na povratku kući s naporne ture, odustanu od te ideje. Jer, idućeg jutra, opet su u formi, što im daje motivaciju za dalje.

“Nikada niste prestari za vožnju. Svaki dan je bonus u našoj dobi”, kaže Betty i zaključuje kako zdravlje nije moguće kupiti.

 

 

Bračnom paru koji ne vjeruje u starenje, za sreću je dovoljan – jedan bicikl
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap