Bračni par u svom vrtu godinama držao ukrasni ‘projektil’: Mislili su da je lažnjak i zvali ga starim prijateljem

Luka Kalac
5. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Razni antikviteti su gotovo uvijek dobrodošli kao ukras vrtu, ali ne i onaj starijeg bračnom para iz Walesa koji je među biljkama držao projektil star više od jednog stoljeća. Bili su sigurni u riječi prethodnog vlasnika kuće koji ga je pronašao i objasnio im kako je to lažna eksplozivna naprava, pa im je koristio kao predmet pomoću kojeg bi tresli prljavštinu s ručnika. Tek kada je specijalna jedinica detonirala projektil, bračnom paru je bilo janso u kakvoj su opasnosti bili desetljećima.

Vrtlarenje | Foto: Rawpixel

Nakon što mnogi privedu svoj radni vijek kraju, pokušavaju pronaći način kako se okupirati nekim hobijem. Jedan od idealnih načina kako ispuniti slobodno vrijeme u mirovini je vrtlarenje, a ono, pogotovo u starijoj životnoj dobi, nosi sa sobom niz dobrobiti, kao što su kretanje, fizički rad lakšeg do umjerenog intenziteta te okruženost biljkama. Uz brojne biljke, razni antikviteti pronađu svoje mjesto u tuđim vrtovima i to doista može pozitivno utjecati na estetiku samog vrta.

Tom se logikom vodio stariji bračni par, Sian i Jeffrey Edwards, iz južnovelškog grada Milford Havena u Pembrokeshireu, kada su svoj vrt ukrasili projektilom za kojeg su bili uvjereni da je ‘lažni’, a samim time i u potpunosti bezopasan. Da stvar bude bizarnija, čak su ga i obojili u crveno kako bi se uklopio s prozorima kuće.

Opasnost pod prozorom

Gospođa Sian Edwards je koristila ovu eksplozivnu napravu s kraja 19. stoljeća, kao predmet po kojem bi udarala ručnicima kako bi ih očistila od prljavštine nakon vrtlarenja. Preokret je uslijedio kada su im policijski službenici pokucali na vrata i rekli da su zapazili projektil u njihovom vrtu. Objasnili su starijem bračnom paru kako o cijelom slučaju moraju obavijestiti Ministarstvo obrane.

Već iduće jutro, na njihovo zemljište je došla jedinica za rukovanje eksplozivnim napravama. Tom su im prilikom objasnili kako bi iz sigurnosnih razloga trebali evakuirati njihovu ulicu, no bračni par Edwards je odlučio ne napuštati svoju adresu. Tek kada su stručnjaci za eksplozivne naprave deaktivirali ‘dekorativni’ projektil, bilo im je jasno kakva opasnost im je bila doslovno pod prozorom dugi niz godina, piše LAdbible.com

Projektil su nazivali starim prijateljem

Nakon što je uklonjen projektil koji je težio gotovo 30 kilograma, bračni par je doznao kako je bio funkcionalan te je sadržavao manju količinu eksploziva. Inače, bomba je detonirana u napuštenom kamenolomu, a Sian i Jeffrey su bili izvan sebe kada su to saznali jer im je, kako kažu, taj projektil bio ‘stari prijatelj’.

– Nismo spavali cijelu noć. Rekao sam jedinici za rukovanje eksplozivnim napravama da ne napuštamo svoju kuću. Ako eksplodira, dignut će i nas u zrak, rekao je Jeffrey Edwards.

Prema riječima gospodina Edwardsa, projektil su pronašli prethodni vlasnici kuće prije više od 100 godina, a upravo taj tip eksplozivnih naprava korišten je na ratnim brodovima Kraljevske mornarice.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap