Božinović: U Zadru dosta cijepljenih umirovljenika dobilo koronu, nitko nije imao teži oblik bolesti

Josip Mihaljević
22. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati. Danas imamo 150 novih slučajeva na 2521 test, a preminulo je 13 osoba.

stozer

Foto: Youtube screenshot

U posljednja 24 sata zabilježeno je 150 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 6280.

Među njima su 1033 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 95 pacijenata.

Preminulo je 13 osoba.

U samoizolaciji je trenutno 21 879 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 477 537 osoba, od toga 2 521 u posljednja 24 sata.

S jednom dozom cijepilo se 232.239 građana, a s dvije 79.209.

Capak o daljnjem planu cijepljenja

Capak je odgovorio na pitanje o daljnjem planu cijepljenja.

“Mi nastavljamo cijepiti po planu. Obzirom da se događa da neke ordinacije liječnika obiteljske medicine dobiju više cjepiva nego što im treba za drugu skupinu, dakle za starije od 65 i za kronične bolesnike, onda to cjepivo trebaju potrošiti na osobe mlađe životne dobi s kroničnim bolestima, a nakon toga na bilo koga drugog da cjepivo ne propadne.

Mi smo sada na prvoj trećini druge faze cijepljenja i nastavljamo s njom. Kad završimo s drugom fazom, onda ćemo prioritizirati osobe mlađe životne dobi. Tu će biti i neki gospodarski elementi za koje mi epidemiolozi ne možemo odrediti prioritete. To će napraviti interdisciplinarni tim na razini države”, kazao je Capak.

Cijene testiranja s u različite po županijama, Capak je objasnio zašto.

“HZZO je odredio cijenu testiranja, to je 390 i nešto kuna za PCR test i 104 kune za brzi antigenski test. Svatko tko dobije uputnicu da se testira HZZO-u se naplaćuje ta cijena. Ustanove koje obavljaju testiranje, a koje su u državnom ili županijskom vlasništvu imaju mogućnost odrediti tržišnu cijenu testiranja za one koji žele platiti svoje testiranje. To je onda na njihovoj odluci, po proceduri Upravno vijeće na prijedlog ravnatelja ustanove donosi tu cijenu.

Što se tiče privatnih ustanova, one su potpuno na tržištu i one određuju tržišnu cijenu svojih testova. Ono što je bitno, svatko može dobiti uputnicu za testiranje i to se naplaćuje 390 kuna. Ostalo je tržišna kategorija”, kazao je Capak.

Nove mjere za sljedeći tjedan

Stožer bi do kraja ovoga tjedna trebao imati nove mjere koje će vrijediti za period uskršnjih blagdana. Hoće li biti strožih mjera poput propusnica?

“Nema govora o tomu, niti smo o tomu razgovarali, kada govorimo o mogućem uvođenju međužupanijskih propusnica. Što se tiče mjera, znate da smo u ovoj fazi i da nam epidemiološka situacija daje za pravo za ciljano gašenje epidemije u onom županijama u kojima je incidencija veća. Ono što jesmo poduzeli, a o tome smo razgovarali i prošli puta, to je da svi stožeri civilne zaštite na lokalnim i županijskim razinama moraju više pozornosti posvetiti nadzoru nad provedbom epidemioloških mjera.

One su u ovom trenutku među najmanje restriktivnim mjerama kada uzmemo cijelu EU. Tako je i danas. Međutim, to jesu ozbiljne mjere, ali ozbiljnost i učinkovitost ovisi o njihovoj provedbi”, kazao je Božinović.

Pojačan je nadzor, tijekom vikenda je obavljeno više od 5.800 nadzora, kazao je Božinović.

“Od toga su izdana 32 prekršajna naloga, 129 upozorenja ili organizatorima okupljanja ili vlasnicima određenih objekata. Kao što sam kazao i prošli puta, ovaj tjedan, mislim sutra, Upravno vijeće HZZ-a će donijeti revidirane uvjete na tragu toga da oni koji krše mjere neće moći aplicirati, odnosno dobiti naknade za gubitke u poslovanju s obzirom na epidemiju i s tim u vezi donesene restriktivne mjere Stožera CZ. To je naš plan kako se nositi s epidemijom u ovoj situaciji, mislim da je on i realan i racionalan. Ovisi o tome da svi koji imaju mjere i koji su ih dužni provoditi to i čine”, kazao je Božinović.

Cijepljeni s dvije doze pa dobili covid

Capak je kazao da imaju dojave o nekolicini slučajeva koji su nakon primanja druge doze dobili covid-19. Nitko od njih nije razvio teži oblik bolesti.

“Svi oni izjavljuju da su simptomi blage prirode”, kratko je rekao Capak.

Božinović je dodao da je u Zadarskoj županiji došlo do većeg broja zaraza među korisnicima domova za starije koji su nakon cijepljenja imali covid.

“Nakon cijepljenja ponovno su došli u kontakt s virusom. Bili su pozitivni na testu, ali nisu razvili teže simptome. To nas vodi prema zaključku da je cjepivo rješenje ove epidemije”, kazao je Božinović.

Božinović: U Zadru dosta cijepljenih umirovljenika dobilo koronu, nitko nije imao teži oblik bolesti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap