Božinović: Očekujemo strože mjere, potičemo lokalne stožere da ih donesu

Josip Mihaljević
26. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati. Danas imamo 1802 nova slučaja na 8003 testova, a preminulo je 16 osoba.

Ministar Davor Božinović najavio produljenje mjera (Snimak zaslona: N1)

U posljednja 24 sata zabilježena su 1 802 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 9052.

Među njima je 1107 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 115 pacijenata.

Preminulo je 16 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 264 111 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 5854 preminule, ukupno se oporavilo 249 205 osoba od toga 1141 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 27 892 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1 511 440 osoba, od toga 8 003 u posljednja 24 sata.

Najavljeno masovno cijepljenje na punktovima

Vili Beroš i Zvonimir Šostar su najavili masovno cijepljenje na Velesajmu. Je li realno očekivati najave da će se cijepiti pet do šest tisuća ljudi dnevno?

“Jučer smo imali sastanak na inicijativu ministra zdravstva na kojem smo razmijenili informacije o svim problemima vezano za cijepljenje na području Grada Zagreba. Kada smo razmijenili koliko cjepiva dolazi u Hrvatsku, zaključili smo da bi dobar početak masovnog cijepljenja bio ovaj tjedan iza Uskrsa, ulazi datum 7. travnja. Na Veliki petak treba doći 90 tisuća doza AstraZenece, a u tom tjednu očekujemo uobičajenu količinu Pfizer, 34 tisuće. Moderna dolazi svaka dva tjedna, jučer je došla pošiljka i obavit će se distribucija”, kazao je Capak.

Ministra Božinovića su pitali o strožim mjerama u četiri županije. Dubrovačko-neretvanska županija zatražila je zatvaranje ugostiteljskih objekata, a Primorsko-goranska, Zagrebačka i Karlovačka županija postrožit će opće epidemiološke mjere poput dozvoljenog okupljenih na javnim događajima. Hoće li još županija tražiti strože mjere?

“Mi to očekujemo i iz razloga jer ih na to potičemo. Na županijskim razinama se svi trebaju angažirati oko uvođenja mjera. Jutros sam potpisao odluku za Zadarsku županiju, također za Dubrovačko-neretvansku županiju. Mislim da ćemo tijekom dana dobiti zahtjev tj. prijedlog pooštravanja mjera u Primorsko-goranskoj županiji. Vidimo i očit je pojačani angažman većine lokalnih stožera i u promišljanju situacije i u predlaganju mjera kojima bi se usporilo širenje zaraze.

To je dobro došlo, oni najbolje poznaju situaciju na svom terenu, ali i zbog toga što pozivi građanima i uspjeh naše borbe ovisi koliko će svatko individualno prihvatiti pridržavanje mjera”, kazao je Božinović.

Beroš: Liječnici se bune jer moraju cijepiti šest osoba tjedno. Je li to toliko velik posao?

Ministar Vili Beroš komentirao je probleme s kojima se susreću liječnici obiteljske prakse u postupku cijepljenja. Oni tvrde da digitalna platforma ne funkcionira te da liječnici imaju premalo informacija o pristizanju cjepiva, ali i da ih pacijenti verbalno napadaju jer u “ponudi” nema baš onog cjepiva s kojim bi se oni cijepili. Takve je kritike iznijela predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić.

“Meni je drago da je predsjednica KoHOM-a izuzetno senzibilizirana za proces cijepljenja i što iznosi potencijalne probleme. To je jedini način rješavanja istih, jer o problemima moramo razgovarati. Kolega Capak vam je rekao da smo jučer imali sastanak na tu temu, bili su ravnatelji svih Domova zdravlja u Gradu Zagrebu. Detektirati nepravilnosti treba.

Međutim, uvažavajući njeno stručno znanje naravno da sam se informirao kod ravnatelji zagrebačkih domova zdravlja kako napreduje proces cijepljenja, njihovi iskazi su drugačiji od onoga što izjavljuje Ban Toskić. To zbunjuje mene kao ministra a isto tako zbunjuje hrvatske građane što je nepotrebno u ovom trenutku.

Reći ću da je segment primarne zdravstvene zaštite odnosno rad liječnika obiteljske medicine od osnovne važnosti, to je temelj svakog zdravstvenog sustava. U okolnostima epidemije svi zdravstveni djelatnici moraju dati na neki način dodatni napor da bi riješili sve ove probleme.

Sada nam ne dolaze veće doze cjepiva. Reći ću vam da je u ordinaciji gdje radi dotična liječnica dolazi prosječno 30 doza cjepiva tjedno. Riječ je o cijepljenju pet ili šest hrvatskih građana dnevno. Da li je to toliki posao da nekom onemogući svu ostalu aktivnost, pitanje je”, kazao je Beroš.

Dodao je da se u Zagrebu mimo ordinacija obiteljskih liječnika građani mogu cijepiti na još 19 punktova.

“Zahvaljujem kolegici Ban Toskić što je bila tri puta na takvom punktu po četiri sata i zaradila 12 prekovremenih sati koji su posebno plaćeni”, kazao je Beroš.

Capak: Bilježimo velik porast, ali on je manji nego u listopadu i studenom

Capak je komentirao porast brojki. Kazao je da on jest velik, ali da je manji nego u listopadu i studenom.

“Za sada možemo reći da je onaj val koji je nastupio u 11. mjesecu imao puno oštriji porast broja slučajeva nego što je to sada”, kazao je Capak.

Božinović je ponovio da je važno da se aktiviraju svi stožeri civilne zaštite na svim razinama kako bi se vršio jedan učinkovit nadzor nad time kako se mjere provode.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap