Božićno drvce: Prodavači kažu da nisu puno podigli cijene, evo koliko ćete trebati izdvojiti

Ana Kanazir
19. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Iako većina umirovljenika bira umjetno božićno drvce jer je financijski isplativije, ali i praktičnije, neki ipak ne mogu odoljeti mirisu pravog drvca. Ponuda je i ove godine raznolika pa se mogu kupiti na 102 različita mjesta u Zagrebu, ali su i cijene nešto malo veće od prošle godine. Tako će cijena ovisiti o vrsti drvca, dok se one u prosjeku kreću od 20 do 70 eura.

Borovi u mrežici

Borovi | Foto: Mirovina.hr

Božićno drvce se može kupiti na raznim lokacijama diljem glavnog grada, ali i u ostatku Hrvatske. Važno je znati koju vrstu drvca želite, ali i postaviti si okvirni budžet koliko novca možete izdvojiti.

Ukrasna kuglica na božićno drvcu
Više od polovice čitatelja bira umjetno drvce, a četvrtina ga neće imati: 'U džepu ostane koji euro više'

Cijene su nešto veće nego prošle godine

Ove godine je ponuda božićnih drvca čak i veća nego prošle godine, ali su zato i cijene, kod nekih prodavača, isto tako nešto veće. U Zagrebu se drvca mogu kupiti na 102 lokacije, kako doznaje magazin.hrt.hr, a cijene se kreću od 15 do 70 eura. Ipak, proizvođači tvrde kako se cijene nisu mijenjale, ali i kako očekuju manju potražnju.

– Cijene borova su od 20 do 70 eura. Znači, silveri su nešto jeftiniji, jele su malo skuplje jer duže rastu i to. Znači, najveća jela oko 3 – 3,5 metra bi bila 70 eura, rekao je za magazin.hrt.hr Željko Leković, proizvođač.

Prodavač Dominik Matejčić je istaknuo kako se cijene kreću od 15 do 70 eura. Dodao je i kako su se cijene povećale, ali ne značajno. S druge strane u trgovinama se božićna drvca, odnosno nordijska jela od 150 do 210 centimetara može naći po cijeni od 19 eura. Udruga proizvođača božićnih drvaca podigla je cijene 10 do 15 posto u odnosu na prošlu godinu, kako piše zagreb.info.

Naši čitatelji biraju umjetno drvce

Prošle godine su cijene bile od 15 eura za nordijsku jelu, dok je cijena borova u tegli bila 40 eura u rasadniku Beranek. U rasadniku Bobica su se cijene kretale do 80 eura, ovisno o vrsti. Više o prošlogodišnjim cijenama možete pročitati ovdje.

Ipak, iako je ponuda bogata, naši čitatelji su nam otkrili kako će ove godine ipak odabrati umjetno božićno drvce. Čak vas 44,23 posto ili 556 osoba se u našoj anketi izjasnilo kako će imati umjetno drvce, baš kao i svake godine, dok je vas 13,05 posto reklo kako odabire umjetno drvce jer im je pravo preskupo, o čemu možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap