Božićnice umirovljenicima isplatit će i ova tri grada, stiže pomoć i do 400 kuna

Jasmina Grgurić
10. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Popis gradova koji će umirovljenicima isplatiti novčanu pomoć za nadolazeće blagdane polako se širi. Posljednjih tjedan dana još su tri grada s različitih dijelova Hrvatske objavili da su osigurali božićnicu za svoje starije građane. Neki iznos još ne znaju, a drugdje se penje do 400 kuna.

Božićnice Foto: Mirovina.hr

Kutinski umirovljenici lani su prvi put dobili božićnicu. Ta se praksa nastavlja i ove godine, a Grad Kutina izdvojio je još više novca. Iznos od 400 kuna dobit će umirovljenici s ukupnom mirovinom do 1.000 kuna, a 300 kuna čeka one s primanjima od 1.000 do 2.000 kuna.

Lani su se potpore kretale od 150 do 300 kuna pa će se stariji građani Kutine ove godine ipak bolje proći. Odluka se odnosi na umirovljenike koji nisu u radnom odnosu, a u visinu mirovine računa se i ona koja pristiže iz inozemstva.

Iznos će ovisit o broju umirovljenika

Gradonačelnik Zlatko Babić (HDZ) poručio je da je ovu odluku donio u sklopu socijalnih mjera koje za cilj imaju osigurati bolji životni standard na području Kutine.

Iz središnje Hrvatske selimo se na istok zemlje gdje će božićnice umirovljenicima isplatiti i Grad Ilok. Pravo ostvaruju umirovljenici i osobe starije od 65 godina, a čija ukupna primanja ne prelaze iznos od 2.000 kuna mjesečno.

“Iznos božićnice bit će utvrđen naknadno, a ovisno o broju osoba koje ispunjavanju uvjete, u okviru raspoloživih sredstava” – poručili su iz Grada Iloka.

Uz prihodovni, dodali i imovinski cenzus

Božićnice umirovljenicima daje i Samobor, Beli Manastir podigao cenzus

Točnu visinu potpore za blagdane umirovljenicima s nižim primanjima nije definirao ni grad na jugu zemlje. U Biogradu na Moru božićnice će dobiti građani s mirovinom do 1.500 kuna. Zanimljivo kako je ovaj grad dodao još jedan uvjet za ostvarivanje božićnice, a to je da umirovljenici ne mogu u vlasništvu ili suvlasništvu imati kuću, stan ili drugu nekretninu koja im ne služi za podmirenje osnovnih stambenih potreba i čijim bi se stavljanjem u promet mogli ostvariti dodatni prihodi.

Podsjetimo, božićnice do 500 kuna ove godine dijeli i Samobor, Velika Gorica do 400 kuna, Beli Manastir do 250 kuna, Čazma po 150 kuna… Općina Tisno po prvi put je osigurala sredstva za božićnice svim svojim umirovljenicima, bez obzira na prihodovni ili imovinski cenzus, a razveselit će ih sa 300 kuna. Mnogo je još općina koje dijele novčanu pomoć svojim umirovljenicima za ovogodišnje blagdane, dok se na odluku većine ostalih gradova još uvijek čeka. Za očekivati je, kao i lani, da će ih biti 50-ak.

Božićnice umirovljenicima isplatit će i ova tri grada, stiže pomoć i do 400 kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap