Bivši načelnik Segeta (68) završio u istražnom zatvoru zbog ića i pića: Privatne zabave plaćao općinskim novcem

Milan Dalmacija
26. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Zbog sumnje da je privatna druženja u konobama i restoranima platio s 425.665 kuna općinskog novca, USKOK je uhitio bivšeg HDZ-ovog načelnika Općine Seget, 68-godišnjeg Vinka Zulima, a sudac ga je proslijedio u istražni zatvor. Zulim je poznat i po tome što je isplaćivao uskrsnice umirovljenicima uoči lokalnih izbora, ali i po prijetnjama novinarima.

vinko zulim

Foto: Vinko Zulim | Youtube screenshot

Donedavnog prvog i jedinog načelnika Općine Seget i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a, 68-godišnjeg Vinka Zulima USKOK je u utorak uhitio zbog zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave. Sudac Županijskog suda u Splitu je na zahtjev USKOK-a Zulimu odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, javlja N1.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustitre

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450

U međuvremenu, iz USKOK-a su se oglasili priopćenjem u kojem tvrde da je protiv njega pokrenuta istraga. Detaljno su opisali i za što ga terete.

Općina Seget na ruke dijeli sumnjive uskrsnice: Kupuju li se njima glasovi za lokalne izbore?

– Osnovano se sumnja da je okrivljenik, u razdoblju od prosinca 2016. do prosinca 2018. u Segetu, kao načelnik Općine Seget (dalje: Općina), koristeći ovlaštenje raspolaganja proračunskim sredstavima Općine, nalagao da za konzumaciju hrane i pića s privatnih druženja u raznim ugostiteljskim objektima Općina ispostavlja narudžbenice koje je ovjeravao svojim potpisom, iako nije bilo nikakve osnove da te usluge naručuje i plaća Općina. Ugostiteljski objekti su, na temelju tako ispostavljenih narudžbenica i usmenih naloga okrivljenika, za pružene usluge ispostavljali račune Općini.

Pritom je okrivljenik na predmetnim računima vlastoručno pisao obrazloženje troškova neistinito navodeći svrhu ugošćavanja i osobe koje su ugošćene, na način da je navodio da su ugošćavani članovi raznih povjerenstava, udruga i predstavnika državnih institucija, a zatim je potpisom odobravao njihovu isplatu.

Također je nalagao da Općina ispostavlja narudžbenice za konzumaciju hrane i pića na ručkovima i večerama na koje su prema njegovom nalogu pozivani vijećnici Općinskog vijeća isključivo iz redova vladajuće stranke u Općini, kao i pojedini djelatnici Općine, koje narudžbenice je ovjeravao svojim potpisom te je nalagao njihovo plaćanje, iako nije bilo nikakve osnove da Općina plaća navedene troškove.

Osim navedenog okrivljenik je naložio i da se iz proračuna Općine podmire troškovi proslave postignutih izbornih rezultata na lokalnim izborima. Na temelju tako ispostavljenih narudžbenica i računa, sukladno nalogu okrivljenika, ovlašteni djelatnici Općine obavljali su isplate, a plaćanjem troškova koji nisu nastali u službene svrhe okrivljenik je oštetio Općinu za ukupno najmanje 425.665,00 kuna, priopćeno je.

Dijelio predizborne uskrsnice umirovljenicima

Podsjetimo, neposredno uoči posljednjih lokalnih izbora 2021. godine, Zulim je naložio isplatu uskrsnica od 500 kuna za umirovljenike s mirovinama nižima od 4.000 kuna. S obzirom na to da je to posljednji put učinio također uoči lokalnih izbora 2017., ovaj se potez u kuloarima smatrao općom mobilizacijom za izbore.

Zulim je, osim ćašćenja na općinski račun poznat i po prijetnjama. Početkom ove godine je prijetio novinaru Slobodne Dalmacije, Vinku Vukoviću, zbog čega je DORH također podigao optužnicu.

Proslava uhićenja u Segetu

Inače, Zulimovo uhićenje proslavila je Nezavisna lista “Vrime je”, koja je na lanjskim izborima osvojila trećinu mandata u Općinskom vijeću, piše 24sata. Njihovi su članovi trubljenjem i bakljadom proslavili činjenicu da “Vinko Zulim nije nedodirljiv”.

– Kako obilježiti takvo saznanje nego spontanom “bakljadom” i kolonom vozila koja nagovještava da je ipak došlo neko novo vrime? Ovo ne znači da je bitka dobivena; sutra nas i dalje čekaju nerad, nepotizam i netransparentnost prouzročena čovjekom čije ime danas puni naslovnice svih medija. Za nas se ništa nije promijenilo. S istim žarom i voljom nastavljamo borbu za naš Seget i našu djecu, poručili su iz Nezavisne liste.

Bivši načelnik Segeta (68) završio u istražnom zatvoru zbog ića i pića: Privatne zabave plaćao općinskim novcem
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap