Beroš rekao tko se u Hrvatskoj prvi treba cijepiti, prioritet imaju stariji

Josip Mihaljević
30. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Nakon što je otkrio da je Hrvatska naručila milijun i pol doza cjepiva, Beroš je otkrio popis s osnovnim kategorijama stanovništva kojima je preporučeno cijepljenje protiv Covida-19. Stariji su, očekivano, prioritet.

beroš vili

Foto: Vili Beroš | Youtube screenshot

Ministar zdravstva jučer je rekao kako je potpisao predugovor za distribuciju cjepiva te da je rezervirao oko milijun i pol doza novog cjepiva protiv koronavirusa. Ministar je portalu Index.hr dostavio popis s osnovnim kategorijama stanovništva kojima je preporučeno cijepljenje protiv koronavirusa.

One su:

  • Osobe životne dobi 50 godina i starije s naglaskom na osobe u dobi od 65+
  • Korisnici domova za starije te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu)
  • Pacijenti s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom i s kongenitalnim manama
  • Odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući i dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenje imunološkog sustava (uključujući oboljele d malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom)
  • Djeca i adolescenti od 6 mjeseci do 18 godina starosti koja su na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja Reye sindroma uz influencu)
  • Djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstveni djelatnici
  • Ako se neka osoba kojoj je preporučeno cijepljenje ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz bliske okoline – obitelj, osobe koje pružaju njegu itd.

Beroš je rekao kako Hrvatska nije platila ništa za predrezervaciju cjepiva, a kazao je da nitko ne može znati kada će cjepivo uistinu doći na tržište.

 

Planirate li se cijepiti protiv koronavirusa?

Beroš rekao tko se u Hrvatskoj prvi treba cijepiti, prioritet imaju stariji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap