Beroš: “Naša sudbina je u našim rukama, broj će padati ako ćemo se ponašati odgovorno”

Jasmina Grgurić Zanze
30. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Stožer za civilnu zaštitu konferencije za medije s najnovijim informacijama o koronavirusu od jučer ima jednom dnevno, u 14 sati. Ministar Vili Beroš rekao je da u posljednja 24 sata imamo 77 slučajeva novooboljelih od infekcije COVID-19. Ukupno je sada 790 zaraženih osoba u Hrvatskoj.

beros

Ministar Vili Beroš Foto: FB/screenshot

“Od jučer u 12 sati imamo 77 novih bolesnika s infekcijom COVID-19, što je sada ukupno 790 bolesnika. Napravljena su 6.404 testa, što je 504 dnevno. Preminulih je i dalje šestero, a 27 osoba je na respiratoru, dakle jedna više u odnosu na jučer. Oporavljenih je 12 više nego jučer, sada ih je 64”- rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Povećanje je i dalje linerno, dodaje Beroš, jer se velika većina građana pridržava propisanih mjera zaštite, pri čemu ministar apelira i na onaj dio građana koji čini suprotno.

Broj će padati ako ćemo se pridržavati mjera

“Naša sudbina je u našim rukama. Virus se prenosi kontaktom i respiratornim putem. Ukoliko ćemo se držati distance, održavati redovnu higijenu i distancu te se ponašati odgovorno, broj oboljelih će opadati iz dana u dan” – kazao je Beroš o predviđanju trajanja ove epidemije.

Ministar je dodao kako je dogovorena nabava 250 novih respiratora koji će sukcesivno ulaziti u Hrvatsku.

Na isto je apelirao i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, ističući da unatoč zajedničkim naporima zdravstvenih djelatnika, Stožera i građana imamo najslabije karike među građanima koji krše propisane mjere i samoizolaciju. Osvrnuo se i na slušaj policijskog postupanja u Splitu prema dvije prolaznice, rekavši kako je nužno osigurati ne samo mjere, nego i njihovo provođenje.

“Policija mora upozoravati građane i nadzirati provođenje mjera pa ponekad i privesti nekoga i napisati kaznu, jer je to u interesu svih nas. Uložili smo silni trud da balansiramo donošenje mjera bez namjere da kršimo ljudska prava, s namjerom da spriječimo širenje koronavirusa” – rekao je Capak.

Capak je pojasnio da je procjena kako će sve biti gotovo početkom lipnja njegova osobna te da nitko ne može reći točna predviđanja o broju oboljelih i završetku epidemija te hoće li to biti baš 1 . lipnja. Jer, to će u prvom redu ovisiti o disciplini građana.

Policijsko postupanje u Splitu: Smije li se šetati po ulici?

Ministar Davor Božinović upozorio je na 3.479 dojava o kršenju mjera samoizolacije, pri čemu je policija utvrdila kršenje u 982 slučaja. Među policajcima šestero je zaraženih koronavirusom. Rekao je i da će policijska unutarnja kontrola utvrditi ako je od strane policajaca bilo prekoračenja ovlasti te da će se okolnosti slučaja u Splitu ispitati.

Novinari su Božinovića i Capaka pitali smije li se onda šetati po ulici ili ne smije, s obzirom da nema zabrane i policijskog sata pa ni žene u Splitu nisu prekršile nikakvu propisanu mjeru.

capak
U karanteni do lipnja? Ravnatelj HZJZ-a: "Smatram da će se tek tada život početi vraćati u normalu"

“Smije se izaći, iziđite, ali ne prilazite jedni drugima na manje od jednog metra, ali bi ja predložio da ostanete doma bez prijeke potrebe za izlaskom” – rekao je Capak, a ministar Božinović dodao da je glavna poruka ipak da se ostane doma, osim ako ne postoji potreba za odlaskom na posao i u nabavku, dok su u redu i šetnje, ali bez grupiranja.

Božinović je komentirao i rad na tržnicama gdje pojedine trgovine rade, rekavši da im je radno vrijeme do 13 sati, ali da tu treba biti fleksibilan pa po potrebi produžiti za pola sata ako još ljudi čeka u redu.

Ministar Beroš potvrdio je da je obavljena dezinfekcija na radiologiji u bolnici u Puli gdje je muškarac došao na redovno snimanje pluća, pri čemu je naknadno uzetim brisom ustanovljeno da je pozitivan na koronavirus. Ispituju se kontakti i određuje samoizolacija za liječnike i medicinsko osoblje.

 

 

Copy link
Powered by Social Snap