Banke Šibenčaninu ne daju da podigne svoju američku mirovinu

Jasmina Grgurić
30. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Umirovljeni Šibenčanin od ove godine više ne može unovčiti čekove iz SAD-a, jer banke više ne otkupljuju ta sredstva plaćanja iz inozemstva, već umjesto toga traže elektroničke naloge. Problem bi to bio i da je riječ o jednoj novčanoj transakciji, no u ovom se slučaju nipošto ne radi o sporadičnoj pošiljci, već o – mirovini.

Foto: Pixabay

Redovnu mirovinu koju je zaradio kao stolar tijekom svom 25-godišnjeg života u Kaliforniji, 84-godišnji Šibenčanin ovoga mjeseca nije mogao podići u banci. Naime, one više ne otkupljuju čekove iz inozemstva, već zahtijevaju elektroničke naloge, što je ovog umirovljenika ostavilo bez zarađenih 3.000 kuna mjesečnih prihoda od kojih živi njegova tročlana obitelj, piše Šibenski.

Mora otvoriti račun u američkoj banci

Dio mirovine namijenjen je za pokrivanje troškova studiranja njegova sina u Splitu iz drugog braka. Iako ima i štednju, u nju ne želi posezati tim više ako ovo postane trajni problem. Sa svojim čekom je, naime, obišao devet bankarskih poslovnica u Šibeniku te su ga sve redom odbile.

U Hrvatskoj narodnoj banci kazali su mu da bi trebao otvoriti račun u nekoj banci u SAD-u kojoj bi njegov mirovinski fond slao čekove, a ta bi ih banka mijenjala te s bankom u Hrvatskoj poslovala putem elektroničkih naloga. Drugi način ne postoji, jer mirovinski fond radi isključivo s čekovima koji se u Hrvatskoj više ne otkupljuju.

Banke seniorima zagorčavaju život

Takvo rješenje nije nimalo jednostavno, jer ne samo da bi osobno morao otputovati u Ameriku kako bi otvorio račun, nego bi na njega morao položiti i određeni iznos novca. Za umirovljenika to nije opcija, jer mu novci u banci na drugom kraju svijeta, ne trebaju.

Inozemne mirovine: Hrvatski umirovljenici godišnje primaju preko 4 milijarde kuna penzija iz 15 zemalja

Umirovljenik, koji nije javno želio otkriti svoj identitet, smatra da banke na ovaj način samo dodatno zagorčavaju život osobama treće životne dobi, umjesto da rade suprotno, jer takvih slučajeva ima još. Kako hrvatsku mirovinu nema, o tom čeku ovisi njegova egzistencija. Sve i da nije tako, ima pravo na svoj novac i zarađenu mirovinu, tim više jer je u pitanju birokratska prepreka. Supruga mu je u svemu tome nezaposlena, prima tek povremena primanja, a on sam mora plaćati i zdravstvene preglede.

Iz Hrvatske narodne banke za Šibenski. su kazali da su u “procesu definiranja načina za rješavanje” ovoga problema.

Banke Šibenčaninu ne daju da podigne svoju američku mirovinu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap