Baku i djeda svako dijete treba: Grupa podrške, odnos među generacijama i pravni savjeti

Jasmina Grgurić Zanze
18. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Grupa podrške koju vodi sociologinja Ines Kovačić dat će djedovima i bakama uvid u eventualne probleme s djecom, zetovima i snahama oko odnosa s unucima, a moći će čuti i svjedočanstva drugih. Psiholog Bojan Klapčić govorit će o  odnosu među generacijama, a odvjetnik Hrvoje Jukić o komunikaciji s nadležnim institucijama. Ove radionice u siječnju provodi Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo u sklopu projekta ‘Baku i djeda svako dijete treba’.

kuhanje bake unuci

U kuhanju vam mogu pomoći i unuci | Pexels

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo nastavlja i u siječnju provoditi grupe podrške, radionice i savjetovanja za bake i djedove. Tri aktivnosti su već održane u prvoj polovini ovoga mjeseca, a još tri slijede.

Grupa podrške uz savjete i svjedočanstva djedova i baka

Potresno pismo bake koja ne smije vidjeti unuke: 'Skidamo fotografije s interneta i tako pratimo njihovo odrastanje'

Djedovi i bake mogu se 23. siječnja u 20 sati u mjesnom odboru Horvati Srednjaci uključiti u grupu podrške koju vodi sociologinja Ines Kovačić iz udruge Životna linija. Prilika je to za razgovor o eventualnim problemima oko odnosa s unucima, djecom, snahama i zetovima, ali i prilika da se dobije savjet kako riješiti određene nesporazume ili u najgorem slučaju, kako izboriti viđanje unuka pravnim putem. Na grupama podrške svjedoče osobe koje su se našle u sličnim situacijama, o čemu smo pisali ovdje.

O generacijama u posljednjih sto godina i njihovom utjecaju na obiteljski život progovorit će psiholog Bojan Klapčić 26. siječnja u 17 sati, također u prostorijama mjesnog odbora Horvati Srednjaci.

–  Unazad 100 godina, različite generacije su se smjenjivale, svaka sa svojim karakterističnim obilježjima. U radionici će se predstaviti koje su to bile, te kako su društvene i tehnološke promjene utjecale i još utječu na njihove živote. Naglasak će biti na odnos baka i djedova (generacija Baby Boomers i generacija X) i današnjih generacija, odnosno na probleme i izazove odnosa među njima, kažu iz Udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Odvjetnik Hrvoje Jukić govorit će o načinima komunikacije s nadležnim institucijama 30. siječnja u 20 sati, također u Mo Horvati Srednjaci.

Projekt nastao zbog sve češćeg neviđanja unuka

Melita Požgaj, tajnica HURR-a
Sve više djedova i baka traži pomoć: 'Snaha nam ne dopušta da vidimo unuke'

Projekt ‘Baku i djeda svako dijete treba’ Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo provoditi je počela u listopadu prošle godine, a trajat će do kraja veljače. Nažalost, sve je više djedova i baka koji gotovo svakodnevno zovu telefon Udruge zbog neviđanja unuka, za što postoje razna rješenja, o čemu smo pisali ovdje.

– Nekoliko poziva godišnje pretvorilo se u najmanje nekoliko poziva tjedno. Evo neki dan su u istome danu nazvale tri bake. Dok je neviđanje unuka najčešće u slučajevima rastave braka kada se jednog roditelja izolira od djeteta, a samim time i ostatak njegove obitelji, jedna baka požalila se da ne viđa unuke s kojima živi u istoj kući, samo na drugom katu. Ima manipulativnu snahu koja djeci od pet i devet godina brani da razgovaraju s bakom. Otac na to ne reagira, a kako su u braku, teško se miješati u taj odnos, ispričala nam je ranije tajnica HURR-a, Melita Požgaj.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap