Bakina kuhinja: Teleće šnicle s prilogom od poriluka i rižom

Jasmina Grgurić Zanze
25. svibnja 2025.
Novosti
A- A+

Kupili smo prefine šnicle od telećeg buta na akciji. U hladnjaku smo imali poriluk i mrkvu pa je tako nastala i sama ideja za ovo jelo – teleće šnicle s prilogom od poriluka i rižom. Ovaj ručak košta oko tri eura po osobi, što nije malo, ali nije ni previše s obzirom  koliko smo se najeli.

Teleće šnicle s prilogom od poriluka i rižom | Mirovina.hr

Teleće šnicle s prilogom od poriluka i rižom | Mirovina.hr

Ponekad nemamo ideju što pripremiti od mesa, a da nije saft ili pečeno/pohano u tavi, a kako skuhati povrće, a da nije klasično varivo. S ovim smo se izazovom jednog prosječnog dana u tjednu susreli i sami. Željeli smo ručak koji uz meso sadrži i povrće te se može jesti skoro pa na žlicu. Kupili smo prefine šnicle od telećeg buta na akciji, a mesar ih je narezao doista tanko. U hladnjaku smo imali poriluka i mrkve pa je tako nastala i sama ideja za ovo jelo – teleće šnicle s prilogom od poriluka i rižom.

Šnicle smo najprije malo istukli, uvaljali ih u brašno i naglo prepržili, a potom podlili. Dok su se ‘saftale’ ispod poklopca, prodinstali smo poriluk i mrkvu za prilog te sa strane skuhali rižu. Dobili smo ručak kojeg se ne bi posramili ni vikendom pred gostima. Cjenovni rang ovog jela za najmanje tri osobe je oko devet eura, odnosno tri eura po osobi. Smatramo to prihvatljivim, mada smo kuhali i za puno manje.

Sve tri komponente možete servirati na jedan tanjur, pri čemu su se nama pomiješala dva umaka, što je razvodnilo onaj mesni. Opcija je odvojiti u poseban tanjur ili zdjelicu poriluk s mrkvicom.

SASTOJCI:

  • 1/2 kg telećih šnicli (6 komada ili tri veća napola)
  • brašno za valjanje
  • malo ulja za prženje
  • sol i papar
  • šalica riže
  • jedan veći poriluk
  • tri srednje mrkve
  • malo pasirane rajčice
  • začini po želji

PRIPREMA:

  • Teleće šnicle istući batom, posoliti i popapriti, uvaljati u brašno i prepržiti na naglo na tavi nekoliko minuta sa svake strane. Podliti i lagano dinstati pod poklopcem najmanje 45 minuta do sat vremena.
  • Za to vrijeme stavite na malo ulja dinstati u lonac opran i sitno nasjeckan poriluk, tako da prvo dinstate bijeli dio, dodate opranu, oguljenu i na kolutiće narezanu mrkvu pa potom i zeleni dio. Podlijete i dinstate uz dodatak pasate i ostalih začina (sol, papar, bosilja, lovor…) oko 45 minuta. Podlijevajte po potrebi.
  • Istovremeno stavite kuhati opranu šalicu riže u četiri puta većoj količini vode. Kuhajte otklopljeno dok višak vode ne ispari i riža ga ne upije, a najmanje 15 minuta.

Sve recepte iz naše Bakine kuhinje pogledajte ovdje. Dobar tek!


Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap