Bakina kuhinja: Sirup od cvijeta kadulje pravo je proljetno osvježenje

Jasmina Grgurić Zanze
24. svibnja 2025.
Novosti
A- A+

Sirup od cvijeta kadulje pravo je proljetno osvježenje, a uz to ima i ljekovita svojstva. Sve što vam treba je koja ‘šaka’ cvijeta, voda, šećer i limun. Rezultat je mirisni, roskasti sirup u kojem ćete zasigurno uživati.

Cvjetovi kadulje ubrani za sirup | Mirovina.hr

Cvjetovi kadulje ubrani za sirup | Mirovina.hr

Sirup od cvijeta kadulje pravo je proljetno osvježenje. Osim toga, ima i brojna ljekovita svojstva. Kadulja djeluje protuupalno, antiseptički i umirujuće, jača imunitet i liječi probleme s kašljem, disanjem i probavom. Cvjetovi kadulje koriste se i za žensko zdravlje, posebice kod ublažavanja simptoma menopauze. Kako imamo jedan grm rascvjetale kadulje u vrtu, odlučili smo pobrati cvjetove i napraviti manju količinu sirupa. Kadulja je malo gorkasta pa se savršeno spaja s kiselinom limuna.

SASTOJCI:

  • 300 grama vrhova s cvjetovima kadulje (možete koristiti i samo cvjetove, kao što smo mi, a u tom vam je slučaju potrebna dvostruko manja količina od oko 150 grama na tri litre vode)
  • tri litre vode
  • 1,5 kg šećera
  • 20 grama limunske kiseline i/ili dva do tri limuna

PRIPREMA:

  • Vodu prokuhajte i pustite da se prohladi. Dok je još mlaka, ubacite vrškove s cvjetovima ili same cvjetove kadulje koje ste brali dok još nisu povenuli, za sunčana dana.
  • Lonac pokrijte čistom krpom i ostavite da odstoji najmanje 24 sata. Po želji istovremeno možete staviti i narezani limun s korom ili bez kore (ako je domaći).
  • Idući dan procijedite tekućinu kroz gazu, dodajte šećer pa zagrijavate dok se šećer ne otopi. Ovaj korak možete napraviti i bez zagrijavanja, ali onda morate čekati dok se sav šećer prirodno ne otopi. Dodajte limunsku kiselinu i/ili limun.
  • Staklene boce i čepove operite pa stavite sterilizirati u pećnicu na 100 stupnjeva 20 minuta. Vruć sirup sipajte u vruće boce i odmah zatvorite. Ovako sirup možete čuvati na sobnoj temperaturi.
  • Sirup nakon otvaranja čuvajte u hladnjaku. Razrijedite ga u čaši s vodom u omjeru koji vam paše. Sirup bi trebao biti svijetle roza-narančaste boje.

Sve recepte iz naše Bakine kuhinje pogledajte ovdje. Dobar tek!


Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap