Bakina kuhinja: Popečci od blitve i zobi, starinska namirnica na moderni način
Popečci s blitvom i zobenim pahuljicama idealan su spoj tradicionalne namirnice u nešto modernijem ruhu. Idealno je što se peku u pećnici, a rezultat je stvarno odličan. Jesti ih možete samostalno ili ih pak poslužiti uz ribu ili kakav umak.

Popečci od blitve Foto: Mirovina.hr
Blitva je tradicionalna namirnica koja ne ostavlja previše mašti na volju. Najčešće se kuha s krumpirom te koristi za rižoto, soparnik ili pitu. Tu manje više priči dolazi kraj, mada neki kažu da je i juha od blitve ukusna (nismo probali). Kada nemate ideja što praviti od blitve, tu su popečci od blitve i zobenih pahuljica. E, to smo probali i možemo vam reći da su jako ukusni. Jelo zadržava onaj starinski okus blitve, ali daje i jedan moderniji zaokret.
Osim blitve i zobenih pahuljica, trebat će vam i jedno jaje, chia sjemenke, malo brašna, mlijeka, sira i začina. Ako neku namirnicu i nemate, ne brinite, jer se može i bez nje. Baza su svakako blitva, zobene pahuljice, brašno, jaje i mlijeko. Ono što će vas razveseliti jest da se ovi popečci peku – u pećnici. Poslužiti ih možete samostalno ili pak uz neku ribu ili umak. Odličan su i jutarnji, odnosno večernji zalogaj uz šalicu jogurta.

Popečci od blitve Foto: Mirovina.hr
SASTOJCI:
- pola kilograma blitve
- 6 žlica zobenih pahuljica
- 3 žlice chia sjemenki
- 1,5 dcl mlijeka
- jedno jaje
- 4 žlice brašna
- malo praška za pecivo
- ribani sir ili parmezan
- sol, papar, peršin i ostali začini po želji
- malo ulja
PRIPREMA:
- Blitvu operite, odvojite samo listove i blanširajte u vrućoj vodi. Kada listovi povenu, ocijedite i narežite na sitno. Možete i smiksati ako ne volite komadiće koje smo mi ipak ostavili.
- U mlijeku 10 minuta natapajte zobene pahuljice i chia sjemenke
- Toj smjesi dodajte sve ostale sastojke; blitvu, jaje, brašno, prašak za pecivo, sir i začine
- Smjesa će biti dosta gusta, a po potrebi možete dodati malo mlijeka ili brašna za reguliranje gustoće. Bolje je da je smjesa gušća. Slobodno kapnite i malo maslinova ulja u smjesu
- Stavite masni papir na tepsiju, premažite uljem i žlicom složite popečke. Možete ih malo nakapati ili premazati uljem.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva od 10 do 15 minuta, a zatim popečke okrenite i pecite još toliko, dok blago ne porumene.
Druge recepte iz Bakine kuhinje možete pronaći ovdje.
Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.