Bakina kuhinja: Meso s povrćem ispod peke? Evo kako ga možete napraviti u pećnici

Jasmina Grgurić Zanze
7. lipnja 2025.
Novosti
A- A+

Peka je omiljeno jelo mnogima, ali može se pripremiti jednako ukusno i u pećnici. Meso s krumpirom i povrćem po želji peče se najmanje dva sata, dijelom otkriveno, a dijelom pokriveno. Redoslijed pečenja jako je važan, kao i marinada. Koristiti možete posudu s poklopcem ili običnu tepsiju s folijom, a postupak je isti u oba slučaja.

Peka iz pećnice u pripremi | Mirovina.hr

Peka iz pećnice u pripremi | Mirovina.hr

Jela ispod peke volimo svi, ali većina nas nema peku. Nema veze, jer isti efekt možete dobiti u pećnici. Kombinirati možete razne vrsta mesa i povrća. Bitna je dobra marinada te način i redoslijed pečenja. Mi smo kombinirali teleći vrat (može i svinjski) i svinjske kotlete s mladim krumpirima, tikvicama, mrkvom, lukom i češnjakom. Ako imate ‘kikiriki’ posudu, još bolje, ako ne, možete svoju ‘peku’ praviti u klasičnoj tepsiji, samo će vam trebati folija za dio procesa.

SASTOJCI (za tri do četiri osobe):

  • Kilogram i pol telećeg ili svinjskog vrata/kotleta
  • Pola kilograma mladih krumpira ili više po želji
  • Pola kilograma mrkve (6 većih ili osam manjih)
  • Pola kilograma tikvica (dvije srednje tikvice)
  • velika glavica luka
  • nekoliko režnjeva češnjaka
  • ulje
  • sol i papar
  • crvena paprika
  • ostali začini po želji (mješavina mediteranskih začina, ružmarin…)

PRIPREMA:

  • Meso marinirajte barem nekoliko sati prije pečenja u mješavini ulja, soli, papra, crvene paprike i začina po želji. Nauljite posudu za pečenje i zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  • Meso najprije zapecite oko 15 minuta s jedne strane, a potom ga okrenite i pecite oko 15 minuta s druge strane. Ovaj postupak možete napraviti i na štednjaku, ali i ne morate. Mi smo sve radili u pećnici.
  • Krumpire i ostalo povrće po želji operite, ogulite, narežite na krupnije komade i također marinirajte u mješavini ulja i začina.
  • Kada je meso zapečeno, izvadite ga iz posude. Na dno posude najprije složite krumpire i ostalo povrće, potom na to složite meso (kao na slici). Malo podlijte vodom ili bijelim vinom ako je potrebno i poklopite poklopcem ili folijom. Računajte da će tikvice pustiti dosta vode.
  • Smanjite temperaturu pećnice na 170 stupnjeva i pecite poklopljeno oko sat do sat i pol vremena. Izvadite vašu ‘peku’ iz pećnice, otklopite i pecite otkriveno još najmanje pola sata da sve lagano porumeni.

Sve recepte iz naše Bakine kuhinje pogledajte ovdje. Dobar tek!


Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap