Bakina kuhinja: Lagana torta od jagoda koju ćete napraviti ‘bez po muke’

Jasmina Grgurić Zanze
19. lipnja 2025.
Novosti
A- A+

Torta od jagoda vrhunac je ljetnog osvježenja kada su deserti u pitanju. Ova pjenasta, lagana torta savršenog je okusa, a napravit ćete je s lakoćom. Baza torte je spužvasti biskvit, vanilija, šlag i naravno, jagode.

Torta od jagoda | Mirovina.hr

Torta od jagoda | Mirovina.hr

Jagoda je definitivno kraljica ljetnog voća. Nažalost, sezona im je kratka pa ih valja barem jednom iskoristiti za ovu laganu i prefinu tortu od jagoda. Kad ponestane jagoda, možete je napraviti i od nekog drugog voća, poput malina, kupina ili borovnicama. Jagode se mogu i zamrznuti tako da ih red po red prethodno posipamo šećerom pa se i takve mogu koristiti kasnije za našu tortu od jagoda.

Torta od jagoda sastoji se od pjenastog biskvita koji se prereže na dva dijela, zatim kreme od vanilije i šlaga te na kraju naravno i jagoda. Tortu smo pravili u kalupu veličine 26 centimetara, ali možete prilagoditi kalupu kakvog imate i veličini, odnosno visini torte koju želite.

SASTOJCI ZA BISKVIT:

  • 6 jaja
  • 6 žlica brašna
  • 6 žlica šećera
  • pola praška za pecivo

SASTOJCI ZA KREMU:

  • 2 pudinga od vanilije
  • 600 ml mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 500 ml vrhnja za šlag (dio ide za kremu, a dio za ukrašavanje torte)
  • 500 grama (ili više) jagoda
  • vanilin aroma ili šećer
  • listići mente po želji

PRIPREMA:

  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Odvojite bjelanjke od žutanjaka, te bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Žutanjke dobro izmiksajte sa šećerom pa im postepeno dodajte brašno i pola praška za pecivo. Ručno umještajte bjelanjke u smjesu od žutanjaka.
  • Kalup nauljite i pobrašnite, a možete na dno staviti i papir za pečenje. Smjesu izlijte u kalup i pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Kada je biskvit gotov, stavite ga hladiti, a kasnije ćete ga prepoloviti.
  • Dok se biskvit hladi, kuhajte u 600 mililitara mlijeka dva pudinga s četiri žlice šećera, onako kako inače kuhate puding. Stavite puding hladiti, a na vrh stavite prozirnu foliju da se ne uhvati korica.
  • Izmiksajte cijelo vrhnje za šlag pa polovicu dodajte u ohlađeni puding i dobro izmiksajte mikserom. Drugu polovicu šlaga čuvajte za ukrašavanje torte.
  • Ohlađeni biskvit prerežite na pola, te polovicu premažite polovicom kreme. Jagode operite i nasjeckajte te dio poslažite preko kreme. Zatim stavite drugu polovicu biskvita pa kremu i jagode. Višak kreme namažite oko torte. Na vrh torte stavite šlag i ukrasite jagodama. Između posložite svježe listiće mente za ukras.
Torta od jagoda | Mirovina.hr

Torta od jagoda | Mirovina.hr

Sve recepte iz naše Bakine kuhinje pogledajte ovdje. Dobar tek!


Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap