Bakice: Mlade glumice na sceni prikazuju kako žive siromašne starice!

Jasmina Grgurić Zanze
23. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Uloga kazališta nije samo da zabavi, nego da propitkuje i na sebi svojstven način prikazuje sve ono što nagriza društvo i čovjeka u njemu. Surova realnost i svakodnevnica kroz raskoš teatra postaju raskomadani i kao poruka duboko upečatljivi u srcima gledatelja. Četiri djevojke iz Rijeke na daskama prikazuju stvarni život siromašnih žena prisiljenih skupljati boce u predstavi “Bakice”.

Osvijestiti publiku o tomu kako žive siromašne starije žene u Hrvatskoj, prisiljene skupljati boce, za zadatak su si zadale četiri mlade riječke glumice okupljene u Kolektiv Igralke.

U predstavi “Bakice” Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić kao glumice i autorice te Tjaša Črnigoj koja je autorica, redateljica i dramaturginja, na sceni svjedoče o svakodnevnici umirovljenica ispod ljudskog dostojanstva.

Žene imaju 419 kuna nižu mirovinu, razlika svake godine sve veća!

Predstava je nastala prema istinitim svjedočanstvima starica koje danas skupljaju boce, a nekada su bile radnice, majke… Mlade studentice glume ušle su u svijet stvarnih osoba, a publici su predstavile i mirovinski sustav te objasnile zašto žene imaju malene mirovine, uz humor i priče o vlastitim bakama i starijim ženama koje poznaju.

Albina, Ljudmila, Marta i Suzana inspirirane su stvarnim osobama. Da bi njihove priče mogle ispričati, djevojke su izašle na teren, upoznale se s “nevidljivim” ženama i na kraju postale one, barem na pozornici. Na toj pozornici na kojoj u prvom redu stoje boce, ove mlade glumice s puno volje i želje da daju sve od sebe stvorile su predstavu koja na trenutke djeluje poput reportaže, piše Glas Istre.

Nisu to samo žene koje skupljaju boce, nego osobe s posve normalnim životima prije nego li su došle u takvu situaciju. Sve slojeve ovog prisilno stvorenog društvenog sloja kojeg čine osiromašene starice donose upravo Bakice koje možda pogleda i koji političar.

Foto: Kolektiv Igralke/Facebook, autorica: Miranda Legović

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap