Bake i djedovi su se cijepili, ali unuci nisu. Trebamo li biti zabrinuti za njih?

Jasmina Grgurić
28. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Dobar dio starije populacije se cijepio protiv koronavirusa, a zadnja na red doći će djeca. Za njih bi cjepivo moglo biti dostupno tek najesen ili zimu. Znači li to da dotada trebamo biti zabrinuti za njihovo zdravlje i izbjegavati zajedničke aktivnosti? Stručnjaci daju odgovor na to pitanje.

Ilustracija: Rawpixel

Necijepljeno dijete zaštićeno je od koronavirusa kao i cijepljenja baka. Tako tvrde stručnjaci na temelju dosad provedenih istraživanja. Objašnjenje leži u otpornosti djece na Covid-19 i kolektivnom imunitetu. Naime, ona nisu u visokom riziku, jer imaju manju vjerojatnost da će se razboljeti, a pogotovo da će razviti ozbiljniji oblik bolesti.

Iako znanstvenici ne razumiju sasvim zašto, čini se da su djeca prirodno zaštićena. Kao rezultat toga, u epidemiološkom smislu svoje dijete ili unuka možete smatrati cijepljenim djedom ili bakom, piše The Atlantic.

Šanse za zarazu veće, ali ne i za razvoj teške bolesti

Primjerice, učinkovitost Pfizerova cjepiva je 95 posto kada je riječ o razvijanju ozbiljnog oblika bolesti. Istraživanja pokazuju da djeca od 5 do 17 godina imaju 99,9 posto zaštite od smrti i 98 posto od hospitalizacije. Za djecu do četiri godine te brojke su 99,9 posto za smrtni slučaj i 96 posto za hospitalizaciju.

astrazeneca
Zbog stvaranja krvnih ugrušaka šest EU država obustavilo cijepljenje s AstraZenecom

Kako je svrha cijepljenja spriječiti teže oblike bolesti, može se ustanoviti da su onda djeca i unuci zaštićeni jednako kao starije osobe koje su primile cjepivo. Tako necijepljeni učenik prvog razreda osnovne škole ima otprilike jednaku zaštitu od ozbiljne bolesti kao cijepljena baka.

Postoci su nešto manji u slučajevima rizika od bilo kakve infekcije, one bez simptoma za 90 posto, a sa simptomima za 94 posto ako se cijepimo. Djeca češće imaju asimptomatsku bolest pa je teško reći koliko ih se točno zarazilo. Ipak, dostupni podaci sugeriraju da djeca imaju mnogo manje šanse da se zaraze koronavirusom nego odrasli, ali ipak je vjerojatnije da će se zaraziti nego cijepljena baka.

Dio zaštite pružit će im i kolektivni imunitet

Zaključak je stoga da su djeca zaštićena od ozbiljne bolesti baš kao i cijepljeni djedovi i bake, ali nisu toliko zaštićena od zaraze koronavirusom.

Dio zaštite pružit će im i kolektivni imunitet kada se veći dio populacije procijepi, jer će virus pronalaziti sve manje receptivnih domaćina i time se sve manje širiti. Djeca će steći određenu zaštitu od infekcije jednostavno zato što neće puno virusa cirkulirati, odnosno neće biti mnogo zaraženih osoba.

Ipak, kod neke djece može se razviti ozbiljni post-covid sindrom, ali  izuzetno rijetko. Također, nova istraživanja pokazuju da novi sojevi za djecu nisu ništa rizičniji od onog izvornog. Te zabrinutosti ne bi trebalo unaprijed odbaciti, nego ih dodatno ispitati, a dotad, stručnjaci preporučuju, redovnim aktivnostima trebaju se vratiti i djeca i roditelji i bake i djedovi.

Bake i djedovi su se cijepili, ali unuci nisu. Trebamo li biti zabrinuti za njih?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap