Bake i djedovi možete odahnuti, unuci sutra idu u školu!

Josip Mihaljević
2. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Štrajk zaposlenika u osnovnim i srednjim školama te nenastavnog osoblja, predavača i umjetničkih suradnika na fakultetima je završio. Sindikati su prihvatili Vladinu ponudu, a djeca od sutra normalno idu u školu!

štrajk

Foto: Unsplash | Obrada: Srednja.hr

Sindikati su se upravo dogovorili s Vladom oko ponude, a nastava se od sutra počinje normalno održavati, piše srednja.hr.

Štrajk, koji je počeo 10. listopada prvo se provodio cirkularno, da bi nakon loše Vladine ponude od 19. studenog počeo svakodnevni štrajk u svim školama. Danas je 36. radni dan štrajka, a učenici su izgubili 16 dana nastave.

Sindikati su u ime prosvjetnih radnika prihvatili povećanje koeficijenta za 3% od 1. prosinca 2019., drugo povećanje od 1% dogodit će se 1. lipnja 2020., a treće povećanje od 2% 1. siječnja 2021. godine. Vlada će koeficijente promijeniti u četvrtak.

Istom dinamikom mijenja se i plaća nenastavnom osoblju, no oni povećanje neće dobiti kroz koeficijente, nego kroz dodatke i poseban sporazum. Izuzetak su tajnici, računovođe i ravnatelji čiji će se status riješiti kroz Uredbu o koeficijentima.

Uz navedeno, na razini Vlade usvojit će se akcijski plan o rješavanju problema nasilja u školama te problem anonimnih prijava, koje nastavnici također tražili na velikom prosvjedu 25. studenog. Branimir Mihalinec, čelnik srednjoškolskog sindikata istaknuo je kako Vladi jamče socijalni mir u vrijeme trajanja ovih sporazuma.