Baka Đurđica živi u kontejneru bez vode uz srušenu kuću: “Ne želim otići”

Jasmina Grgurić
19. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Potresni prizori iz potresom pogođenih područja Banije gdje su ljudi ostali bez vlastitih domova i dalje stižu. Među njima je i baka Đurđica kojoj je kuća potpuno razrušena. Srećom, dobila je kontejner, ali nema tekuće vode. Otići, kaže, ne želi, već se nada obnovi. Zna da to neće ići tako brzo, ali jedina želja joj je da na svome dočeka Božić.

Umirovljenica Đurđica živi uz srušenu kuću (Snimak zaslona: Dnevnik.hr)

Kuća s crvenom naljepnicom na Baniji sve je više. Trenutno je za rušenje više od 2.600 stambenih objekata, među njima i onaj bake Đurđice Dražetić u selu Sibić nedaleko od Petrinje. Umirovljenica pozdravlja odluku Vlade o otpisu računa za struju onima s oštećenim objektima, jer ih sada sami platiti ne mogu.

Živi u kontejneru uz razrušenu kuću i stalna podrhtavanja tla. Struje ima pa je na toplom, ali tekuće vode ne. Nada se da će joj odvod i dovod vode biti riješen do kraja ovoga tjedna. Da obnova neće ići brzo zna, ali ipak se nada najboljem i ne želi otići, iako su je djeca zvala da dođe stanovati kod njih.

“Tu je moj dom, tu sam ostavila mladost i ne bih išla. ’91. sam bježala s pokojnim suprugom, djecom i pokojnom svekrvom. Ne bih ponovno ja to proživljavala, ovo je moj dom i tu ja želim biti” –  kaže za Dnevnik.hr Nove TV gospođa Đurđica.

Sve je to već prolazila u Domovinskom ratu pa ima realna očekivanja. Kao i tada, ne radi se o jednoj ili dvije kuće, nego puno njih. Kako će to biti, kaže, vidjet će, ali ostaje tu gdje je.

Dok je barem na toplom, želje su joj skromne:

“Da dobijem svoju kuću i da Božić dočekam u svojoj kući” – zaključuje umirovljenica Đurđa.

Baka Đurđica živi u kontejneru bez vode uz srušenu kuću: “Ne želim otići”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap