Baka Budimirka ima 90 godina, ali i dalje je glavna kuharica u hotelu

Jasmina Grgurić Zanze
17. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Budimirka Mladenović ima 90 godina, no i dalje je glavna kuharica u hotelu pored manastira Sopoćani kod Novog Pazara. U tom hotelu i živi već više od 60 godina, kroz koje je postala prava majstorica za domaću kuhinju. A njezinu su hranu probale mnoge slavne osobe, među kojima i Tito.

Budimirka Mladenović (Snimak zaslona/N1)

Već punih 66 godina baka Budimirka Mladenović (90) radi kao kuharica u hotelu. Iz rodnih Sopoćana nikada nije otišla, a kuhinja u koju je nogom kročila kao djevojka postala je i njezin život i njezin dom. S poslom započinje od jutra kada uključi štednjak pa sve dok i posljednji gost ne ode.

“Išla sam ranije pomagati i po sobama. Gdje god je nešto trebalo napraviti, išla sam. Uranim ujutro i pripremim teletinu i janjetinu i odem pomoći. A u kuhinji sam radila sve dok je bilo gostiju” – kaže baka Buda za N1.

U mirovini je preko 20 godina, nikada nije bila na bolovanju, a dan danas sprema svoju čuvenu teletinu na žaru. Njezine specijalitete dolazili su probavati razni državnici i diplomati, među kojima je i Tito.

Iako u prijevremenoj mirovini, njima ni danas nije teško raditi i pomagati

“Svaki je zadovoljan otišao. Šefovima bi se obično zahvalili, uz riječi da je hrana odlična. Nekada je ovo mjesto bilo baš sređeno. S tepisima i rezbarenim namještajem. A narod nije ni znao što je rezbarenje” – prisjeća se Budimirka.

Drugih ponuda za posao, zahvaljujući iznimnoj vještini, nije joj nedostajalo, ali nije željela nikuda ići. Bila je mlada i bojala se, kaže. Desetljećima je bila glavna kuharica i šefica kuhinje, no uvijek je radila za minimalnu plaću, jer nije imala školu i vodila se kao nekvalificirani radnik pa joj je u skladu s tim i današnja mirovina.

Baka Budimirka ima 90 godina, ali i dalje je glavna kuharica u hotelu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap