Bačićeva obnova: Nova naselja za stradale u potresu kasnije će služiti korisnicima domova umirovljenika

Jasmina Grgurić Zanze
13. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Ministar graditeljstva Branko Bačić najavio je jučer u Petrinji nova gradilišta za stradale u potresu. U tijeku je javna nabava za oko 1.100 novih gradilišta, čime se ubrzava proces obnove. Dio sagrađenih objekata kasnije će se koristiti za proširenje kapaciteta domova za starije i nemoćne osobe.

Obnova u Petrinji | Foto: SMŽ

Da je u tijeku javna nabava za oko 1.100 novih gradilišta, što će ubrzati obnovu na potresom pogođenom području rekao je jučer prilikom obilaska radova u Petrinji potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić.

Sisačko-moslavačka županija pokrenula je gradnju stambenih naselja na području Gline, Petrinje i Siska u kojima će biti smještene obitelji čiji su domovi oštećeni u potresu, a nakon obnove njihovih kuća, u naseljima će biti smješteni korisnici domova za starije osobe. Na taj način proširit će se postojeći kapaciteti županijskih domova umirovljenika. 

Do kraja listopada 12 zgrada u Petrinji i Glini

– Od 11 kontejnerskih naselja praktično je devet iseljeno u potpunosti, osim dva u Sisku gdje i nisu klasična kontejnerska naselja nego dvije modularne zgrade, a za koje će se postaviti svi uvjeti da budu iseljene do kraja listopada, rekao je Bačić.

Zadovoljan ubrzanjem obnove prema planu zacrtanom u veljači, naglašava da je na području Siska trenutno oko 350 gradilišta obiteljskih kuća i zgrada javne namjene.

piletic
Nevjerojatno, ali istinito: Ministar najavio gradnju 18 centara za starije osobe, a spomenuo je i nove domove

– Mislim da smo u tom dijelu opravdali očekivanja koja stanovnici imaju od nas. Želimo još i više ubrzati obnovu pa u ovom trenutku Ministarstvo graditeljstva provodi javnu nabavu za oko 1.100 novih gradilišta, novih lokacija, kojima ćemo još više ubrzati tu obnovu” naglasio je Bačić.

Ministar najavljuje da će do kraja listopada dovršiti izgradnju osam višestambenih zgrada s oko 200 stanova u Petrinji te četiri zgrade u Glini. Bačić je naveo i da su kroz ovo vrijeme obnovili 157 stanova u državnom vlasništvu te kupuju preko APN-a kuće i stanove na području Sisačko- moslavačke županije, a dosad je kupljeno pet kuća, te je pred njima još 16 potpisivanja ugovora.

Javna nabava za šest zgrada u sisačkom Capragu

U tijeku je i javna nabava za izgradnju šest višestambenih zgrada na području sisačkog Capraga. Na području Sisačko-moslavačke županije gradi se ukupno 36 novih višestambenih zgrada. Na području Petrinje obnovljeno je ukupno 2.100 objekata, a u županiji je potpuno izgrađeno oko 50 kuća.

– Od toga je njih 30 završeno u potpunosti, a oko 20 čeka završne radove i priključke na komunalnu infrastrukturu. U izgradnji, u visokoj fazi dovršenosti je oko 180 zamjenskih kuća koje će biti prema rokovima gotove u idućih dva do tri mjeseca, zaključio je Bačić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap