Austriju trese skandal iz doma za starije: Korisnike mučili, bombardirali tabletama i uskraćivali im hranu

Josip Mihaljević
11. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Austriju trese skandal skrbi o starijima. Tijekom vikenda izašle su uznemirujuće optužbe na račun četvero njegovatelja, bivših zaposlenika doma za starije i nemoćne u Donjoj Austriji koji su osumnjičeni za gnjusne zločine protiv korisnika.

Ilustracija: Pixabay

Četverto njegovatelja iz doma za starije u Sitzenberg-Reidlingu u Donjoj Austriji suočeni su s teškim optužbama da su mučili i čak seksualno zlostavljali korisnike doma za starije u kojem su radili, piše Dnevnik.hr.

Istraga je počela prije više od pola godine, a četvero osumnjičenika, tri žene i jedan muškarac u dobi od 30 do 45 godina, brane se šutnjom.

Slučaj i nije toliko odjeknuo u Austriji prije pola godine, no prošloga tjedna su u javnosti isplivale stravične fotografije zlostavljanja koje su objavili austrijski mediji. Fotografije su završile kod javnog tužitelja, a državno odvjetništvo sada želi utvrditi točan broj žrtava i razmjer počinjenog zlostavljanja.

Privatnim domom za starije upravlja tvrtka SeneCura koja je krenula u pohod hrvatskog tržišta za starije. Iz te su kompanije objavili kako su za slučaj doznali od dijela zaposlenika i štićenika te kako su optuženim njegovateljima odmah uručinili otkaz te osnovali interno istražno povjerenstvo.

Austrijski mediji pišu kako su otpušteni njegovatelji korisnicima uskraćivali hranu, davali im velike doze tableta kako se ne bi morali brinuti o njima, a tu su i optužbe oko seksualnog zlostavljanja, no detalji o tomu nisu javno objavljeni.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap