Ovako se to radi u Austriji: Umirovljenici će kroz paket mjera pomoći dobiti preko 1000 €

Milan Dalmacija
30. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Austrijska će vlada izdvojiti pet milijardi eura u paketu mjera pomoći protiv inflacije. Poseban je naglasak na ugroženim skupinama, pa će umirovljenici dobiti ‘klimatski bonus’ od 500 eura te 300 eura posebne naknade. Kancelar Karl Nehammer je najavio da će umirovljenici novim paketom mjera dobiti više od 1.000 eura.

euro

Foto: Unsplash

Austrijska je vlada polovicom lipnja izglasala ogroman paket mjera pomoći kojim nastoji spriječiti negativne posljedice inflacije. Paket je vrijedan šest milijardi eura, od čega na kućanstvo otpada pet milijardi. U tom kratkoročnom paketu nalazi se “klimatski bonus” od 500 eura za svakog odraslog građanina. Iako je isplata trebala biti u listopadu, Večernji doznaje kako bi se novac mogao naći na računima građana već u rujnu.

danska
Ozbiljan "energetski" dodatak: Danci umirovljenicima pripremili 5.000 kuna po osobi

Uz to, posebno ugrožene skupine, poput umirovljenika, nezaposlenih i socijalnih slučajeva će u rujnu dobiti dodatnih 300 eura naknade. Previđene su i posebne isplate obiteljima s djecom te rast dječjeg doplatka.

– Umirovljenicima će temeljem novih mjera biti vraćeno preko 1.000 eura, poreznim obveznicima 500, a obiteljima s djecom do 900 eura po djetetu. Ljudi s niskim primanjima dobit će povrat od 800 eura još ove godine, a ljudima koji ne plaćaju porez direktno se pomaže s iznosom i do 800 eura, pri čemu se računaju i djeca, poručio je austrijski kancelar Karl Nehammer.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Valorizacija socijalnih davanja

Potkancelar Werner Kogler je dodao kako će “pet milijardi eura biti potrošeno na kućanstva, milijarda na gospodarstvo, četiri milijarde na valorizaciju odnosno usklađivanje stope inflacije sa socijalnim naknadama, koja počinje od 1. siječnja 2023. godine i oko 17 milijardi za ukidanje hladne progresije”, počevši od istog datuma.

Vlada je najavila i strukturne reforme, poput ukidanje hladne progresije te valorizacije raznih socijalnih davanja, posebice dječjeg doplatka, socijalne pomoći te naknade za njegu bolesnih i nemoćnih. Tamošnji mediji, prenosi Večernji, već pišu o “spasonosnom vladinom paketu”, čiju realizaciju mnogi Austrijanci nestrpljivo očekuju.

Ovako se to radi u Austriji: Umirovljenici će kroz paket mjera pomoći dobiti preko 1000 €
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap