Ante Simonić: “Umirovljenici su zanemareni, preko 640 tisuća prima manje od 2.500 kuna”

Josip Mihaljević
28. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Kako bi naše čitatelje točno izvijestili o nadolazećim predsjedničkim izborima, poslali smo svim kandidatima mali set pitanja o umirovljenicima i umirovljeničkim problemima. Prvi odgovara istaknuti znanstvenik i diplomat Ante Simonić kojem je izborni slogan “Naša zemlja bolja je od svojih političara”.

ante simonić

Foto: Ante Simonić | Press

Dr. Ante Simonić (70) je međunarodno priznati znanstvenik, diplomat i političar s vrhunskim ostvarenjima u sportu. Bio je saborski zastupnik, potpredsjednik Vlade i hrvatski veleposlanik u NR Kini. Doktorirao je na Medicinskom fakultetu u Rijeci gdje je bio i najmlađi dekan. Predavao je na brojnim sveučilištima u zemlji i inozemstvu, a danas predaje na petnaestak najuglednijih sveučilišta diljem Kine. Šest puta je bio prvak bivše države i desetak puta prvak Hrvatske u veslanju.

Danas je u utrci za Pantovčak, a mi smo ga pitali nekoliko pitanja o umirovljeničkim problemima i mirovinskom sustavu koji bi vas mogli zanimati.

Mirovina.hr: Što mislite o položaju umirovljenika u RH? Trenutačno ih je 1,24 milijuna, a udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći je oko 39%.

Ante Simonić: Umirovljenici u Hrvatskoj su zanemareni od strane sustava. O tome najbolje svjedoči visina prosječne mirovine od 2.500 kuna i više od 640 tisuća umirovljenika koji primaju mirovinu ispod tog iznosa. Osoba koja radi svoj puni životni vijek u mirovini bi trebala uživati, a ne strahovati od smrti u siromaštvu.

Mirovina.hr: Hrvatska se suočava s ozbiljnim demografskim problemima. Broj starijih će konstantno rasti, a to se ne može reći za mlade. Kako biste riješili probleme koje će demografija izazvati u mirovinskom, zdravstvenom i drugim sustavima?

Ante Simonić: Najvažnije je pokrenuti gospodarstvo, a ono će onda pokrenuti val reformi. Tu predsjednik po ustavnim ovlastima može napraviti brojne iskorake, a primarno otvaranje Hrvatske svijetu kroz animiranje stranog kapitala, zalaganje za pametne i velike projekte koji mogu otvoriti nova, bolje plaćena radna mjesta te revitalizirati i zaboravljene, slabo nastanjene krajeve Hrvatske, kao što je Gorski kotar, Slavonija, Moslavina, dalmatinsko zaleđe, otoci…

Korupcija je jedan od najvećih gutača proračuna i tome treba stati na kraj, a to ću činiti kroz zalaganje za pravosuđe bez članske iskaznice. Zaustavljanjem korupcije i smanjenjem troška korupcije od 13,5% osigurali bi našim umirovljenicima dostojanstvene mirovine.

Pored toga, jako je bitno provesti cjelovitu reformu zdravstva koje može osigurati kvalitetnu skrb za sve građane jednako. To ću i učiniti jer ću poticati promjene u zdravstvu što je jako bitno za naše umirovljenike.

Mirovina.hr: Što mislite o mirovinama po posebnim propisima? Bi li one trebale biti dio mirovinskog sustava ili bi se trebale plaćati direktno iz proračuna?

Ante Simonić: Mirovine po posebnim propisima ne bi trebale biti dio mirovinskog sustava jer se time može pametnije i pravednije uskladiti visina mirovina, a posebno je ovo važno u trenutku dok nam je proračun jako „tanak“ i nestabilan. Treba osigurati umirovljenicima s jako niskim mirovinama veći rast mirovina, a mirovine po posebnim propisima mogu se tretirati na drugačiji način te ih se može usklađivati kad se proračun ustabili i kad našim umirovljenicima kojima je socijalni status ugrožen osiguramo dostojanstven život.

Mirovina.hr: Umirovljenici nam često pišu da se osjećaju da im je ukradeno dostojanstvo. Budući da oni čine značajan dio stanovništva, a bit će sve veći, kako planirate umirovljenicima vratiti dostojanstvo?

Ante Simonić: Nažalost, razina svijesti sustava o umirovljenicima je niska, poražavajuća. Ovdje ne govorimo samo o visinama mirovina nego o percepciji političkih elita o građankama i građanima zrelije dobi. Jedno je pričati populističke političke priče, a djela sve govore. Ne potiče se uključenost umirovljenika u društvo, marginaliziraju se umirovljenici i koriste se za jeftine političke trikove, matematička preslagivanja u parlamentu i slično.

Umirovljeniku s 500 kuna mirovine je sramotno kazati da je mirovina povećana u nekoliko postotaka kada to znači da si ne može osigurati niti dovoljno kruha za mjesec dana. Poticat ću uključivanje umirovljenika u društvo. Formirat ću tim stručnjaka koji će se isključivo baviti pitanjima uključivanja umirovljenika u društvo te pokrenuti projekte koji mogu osigurati našim umirovljenicima dostojanstven život.

Mirovina.hr: Predsjednik, kao Vrhovni zapovjednik, djelatnoj vojnoj osobi koja ima osobite zasluge za unapređenje oružanih snaga, odnosno ako postoji drugi osobito važan razlog, može odlučiti o prestanku vojne službe s pravom na starosnu mirovinu i prije ispunjenja uvjeta za stjecanje prava na mirovinu. Planirate li koristiti taj institut?

Ante Simonić: Prema potrebi, koristit ću sve ustavne i zakonske mehanizme koji svima na jednak način jamče pravednost i dostojanstvo. Isticat ću primjere uspješnosti kroz sve sfere našeg društva jer je bitno usmjeriti fokus prema izvrsnosti, stručnosti, poštenju i pravednosti.

Mirovina.hr: Imate li nekakav konkretan potez za umirovljenike koji planirate, a da je u opsegu predsjedničkih ovlasti?

Ante Simonić: Uz projekte uključivanja umirovljenika u društvo, inicirat ću reformu zdravstva jer je zdravlje osovina zdrave nacije, a umirovljenicima je posebno bitna brza i učinkovita skrb te da ne čekaju na pojedine preglede mjesecima.

Umirovljenici nisu i ne smiju biti teret našeg društva. Moramo im pokazati da su oslonac kojem smo zahvalni jer su svoj rad ugradili u rast i razvoj našeg društva.

Mirovina.hr: Zašto bi umirovljenici trebali glas dati baš Vama?

Ante Simonić: Na temelju osobnog, životnog iskustva, ja ih razumijem. Moja postignuća u znanosti, politici, diplomaciji, prosvjeti i sportu dovoljan su znak kako znam i mogu ostvariti vrhunske rezultate. I to želim učiniti za našu jedinu domovinu – vrhunske rezultate. Hrvatska može postati uzor svijetu.

Imamo iznimno kvalitetne stručnjake u svim djelatnostima, a slabo se vide jer tako odgovara trenutnoj političkoj eliti. Ono što kažem, to i činim. Tako sam radio cijeli svoj život. Potaknut ću umrežavanje s vodećim međunarodnim institucijama u području znanosti, novih tehnologija, obrazovanja, zdravstva, turizma, gospodarstva i poduzetništva jer time možemo više istaknuti naše stručnjake i biti važan dionik u stvaranju novih mogućnosti za Hrvatsku i EU obitelj.

To već i radim s našim institucijama, Sveučilištem u Rijeci, Medicinskim fakultetom u Rijeci te Kineziološkim fakultetom u Zagrebu.

Ante Simonić: “Umirovljenici su zanemareni, preko 640 tisuća prima manje od 2.500 kuna”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap