Anketa: Znakovi starenja su mnogi, a najvažnije ih je prihvatiti kao normalan dio života

Ana Kanazir
27. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

Starenje je normalan proces koji pogađa baš sve. Neki će prve znakove starenja primijetiti nešto ranije, a drugi nešto kasnije. Iako se kao glavni znak starenja smatra sijeda kosa, tu su i razne promjene na koži, ali i promjene u načinu razmišljanja i postupanja, a javljaju se i određeni zdravstveni problemi.

Starija gospođa u haljini sa šeširom

Starenje | Foto: Pexels

Nije tajna da u Hrvatskoj živi puno starog stanovništva, a to pokazuju i podaci iz Popisa stanovništva iz 2021. godine. Odnosno, udio starijih osoba u ukupnoj populaciji je 22,45 posto. Osim po godinama, ovaj se proces može prepoznati i po znakovima starenja.

Prilagodba na starenje: Lakše je uz pomoć humora

Starenje je prirodan dio života, iako kod mnogih izaziva negativna mišljenja. Neki se čak i boje starenja i promjena koje ono nosi, jer ne znaju što ih čeka ili misle da ih čekaju samo loše stvari. Neki se boje i diskriminacije i ageizma koji je često prisutan u društvu.

Sa starenjem se javljaju promjene u kardiovaskularnom sustavu, promjene u gustoći kostiju, u mišićima i zglobovima. Kod nekih će se javiti i probavni problemi kao što je zatvor, dok će neki imati probleme s mjehurom. Kod žena dolazi i do velike promjene, odnosno menopauze. Kako se nositi s njom smo saznali od stručnjakinja u ovom tekstu.

Stručnjaci kažu kako postoji nekoliko načina kako se možete lakše prilagoditi na starenje. Jedan od njih je smisao za humor, ali i smijeh koji će znatno pomoći i imati pozitivan učinak na psihičko i fizičko zdravlje osoba. Više o tome kako se možete prilagoditi na starenje možete pročitati ovdje. Ipak, najvažnije je prihvatiti ovaj proces i promjene koje on nosi. Možda će na početku biti nešto teže, ali kasnije mogu pomoći humor i druženje s vršnjacima. Važno je paziti i na zdravlje i redovito odlaziti na preglede kod liječnika kako bi sve bilo kako treba.

U našoj vas novoj anketi pitamo koje ste vi prve znakove starenja primijetili:

Koje ste znakove starenja prvo primijetili?

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap