[ANKETA] Za koga će glasati umirovljenici 5. srpnja?

Josip Mihaljević
30. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

U samom smo finišu predizborne kampanje koju je obilježio i porast broja zaraženih od koronavirusa. Sudeći prema anketama, dvije vodeće stranke su u fotofinišu, a čini se da će i dosta novijih opcija ući u Sabor. Komu će svoje povjerenje pokloniti umirovljenici?

Snimak zaslona/Youtube

Na portalu smo prije mjesec dana umirovljenike pitali koga favoriziraju od većih stranaka, a nešto kasnije smo ponovili pitanje s manjim strankama. U izbornom tjednu želimo vidjeti širu sliku, odnosno vidjeti u kojem smjeru će povući golem birački blok kojeg čine umirovljenici.

SDP i HDZ su, sudeći prema najnovijim anketama, u tijesnom fotofinišu, no treba reći da su u proteklih desetak godina izgubile poveći dio svojih vjernih birača. Dio nezadovoljne desnice okupio se oko Domovinskog pokreta Miroslava Škore koji je po svim anketama treća opcija u državi, a na četvrtom mjestu se nešto iznad izbornog praga pojavljuje i Most koji na ove izbore ide s novim licima.

Baš kao što su se nezadovoljni birači desnice odvojili od HDZ-a, i SDP je na ljevici dobio konkurenciju u vidu političke platforme ‘Možemo!’,

Na političkom centru okupila se koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametnog i Fokusa, dok se najveća borba očekuje strankama s podrškom ispod izbornog praga od pet posto. Oni bi svoju sreću mogli pronaći u nekoj od izbornih jedinica, a ankete im ne predviđaju uspjeh na nacionalnoj razini. To su recimo Živi zid (koalicija Dosta pljačke), HNS i druge stranke koje se natječu samo u nekim izbornim jedinicama.

Umirovljenici, za koga ćete?

U državi imamo 1,23 milijuna umirovljenika, svi imaju pravo glasa, a za pobjedu na izborima je na ranijim izborima bilo dovoljno oko 700 tisuća glasova.

S druge strane, izlaznost nam je u startu mala, a zbog epidemije koronavirusa bi mogla biti još manja. Dodajmo tomu i omjer snaga prema anketama i dolazimo u jako zanimljivu situaciju u kojoj će teško biti sastaviti parlamentarnu većinu nakon izbora.

VELIKA ANKETA - Na izborima 5. srpnja glasam za: