[ANKETA] Treba li Crkva oženjenima dati da postanu svećenici?

Jasmina Grgurić
21. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Ugledni član zajednice, stariji, ali i oženjeni muškarac kao svećenik? S obzirom na celibat Katoličke crkve, zvuči gotovo nemoguće. Međutim, najnoviji dokument Svete stolice otkriva da bi upravo takvi kandidati bili najpogodniji u onim krajevima u kojima nedostaje svećeničkih zvanja. No, ova mogućnost posljednjih je dana podijelila javnost. Dok su jedni za vječnu tjelesnu čistoću pod svaku cijenu, drugi smatraju da se upravo u bremenu celibata krije manjak duhovnog poziva.

Foto: Pixabay

Vatikan će na sjednici u listopadu raspravljati o dokumentu koji, između ostalog, donosi drastičan zaokret u funkcioniranju Katoličke crkve, jer otvara vrata mogućnosti ukidanja celibata. Potvrđujući da je celibat dar Crkvi, dokument “Instrument Laboris” ističe da se za mnoga udaljena područja mora uzeti u obzir mogućnost da se zarede oženjeni muškarci s obiteljima.

Odnosi se to na muškarce na području Amazone, gdje nedostaje radne snage. Svrha je stoga da se osiguraju osobe koje će dijeliti sakramente koji slijede i podupiru kršćanski život. Pritom, navedeno je da treba preferirati da ti muškarci budu autohtoni stanovnici, starije dobi, oni koji uživaju ugled zajednice te ih zajednica prihvaća. Jedno od uvjeta je da se moraju zarediti tek nakon što se ožene i osnuju obitelj.

Da svećenika nedostaje govore i statistike. Tako u SAD-u jedan svećenik dolazi na 1.300 krštenih katolika, u Latinskoj Americi na čak 7.000, dok je u supsaharskoj Africi jedan svećenik na 5.300 vjernika, a na Karibima njih 8.300. Također, i Europa bilježi sve manji broj muškaraca koji su se spremni odreći blagodati svjetovnog života, među kojima su svakako brak i obitelj. U Amazoni, malen broj stanovništva raspršen je na velikom prostoru. Također, celibat je u mnogim autohtonim zajednicama teško prihvatljiv način života. Razlog je to ujedno i nove fleksibilnosti u crkvenim redovima.

Također, dio vjerske službe bio bi povjeren i ženama, ali iz dokumenta nije razvidno da bi one bile svećenice. Papa Franjo izrazio je mišljenje da celibat kao dar Crkvi ne može biti opcija. Hoće li Amazona biti iznimka, ostaje tek vidjeti.

Treba li Crkva oženjenim muškarcima dati da postanu svećenici?

 

[ANKETA] Treba li Crkva oženjenima dati da postanu svećenici?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap