Foto dana: Ovaj neobičan detalj na crkvi u Splitu nas je malo začudio

Ana Kanazir
19. svibnja 2024.
Foto dana
A- A+

Crkva sv. Duha u Splitu je srednjovjekovna crkva koja je ujedno i zapisana kao nepokretno kulturno dobro. Kroz povijest se više puta uređivala i nadograđivala, a posebnu pažnju privlači i reljef koji se nalazi na zidu crkve kraj južnog ulaza. Naime, u kamenu ispred ulaza u crkvu se nalazi reljef s rupom u koju se za oprost grijeha mogu ubaciti kovanice.

Crkva sv. Duha u Splitu

Crkva sv. Duha u Splitu | Foto: Mirovina.hr

Crkva sv. Duha ima dugu povijest, a podignuta je još u 11. stoljeću. Doživjela je brojne arhitektonske preinake, naročito u doba gotike. U njoj se nalaze dva reljefa koji prikazuju Isusa Krista. Osim toga, zanimljivo je i ono što se nalazi na samoj crkvi.

Nije toliko neuobičajeno da se na crkvama nalaze razni ukrasi ili reljefi. Ipak, malo je neobično kada svaki slučajni prolaznik može u taj reljef ubaciti kovanice.  Reljef koji se nalazi odmah pored južnog ulaza u crkvu sv. Duha u Splitu prikazuje tri glave, odnosno muškarca i dvoje djece, curicu i dečka.

Ispod njih se nalazi rupa za ubacivanja milodara, odnosno novčića. Ispod toga stoji natpis ‘Za posvetiliscta, na odpusctenje griha’. Na ovaj način svatko tko želi otpuštenje grijeha i donirati crkvi može ubaciti kovanicu ili više njih. Moramo priznati, kako ovako nešto nismo vidjeli nigdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap