[ANKETA] Što mislite o danu pada Vukovara kao novom blagdanu?

Jasmina Grgurić Zanze
10. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Vlada je danas uvela dva nova blagdana, jedan stari koji će se obilježavati na drugi datum i jedan novi koji do sada nije bio neradan. Riječ je o 18. studenom, Danu pada Vukovara. Ipak, ostajemo na dosadašnjih 13 neradnih dana, jer je ukinut Dan neovisnosti koji smo proslavili prije dva dana.

Foto: Pixabay

Dan neovisnosti kojeg su Hrvati obilježili 8. listopada ukida se, a umjesto njega uvodi se novi blagdan – Dan sjećanja na žrtve domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Njega ćemo obilježavati 18. studenoga, na obljetnicu pada Vukovara.

Dan državnosti slavit ćemo po novom 30. svibnja, a do sada se obilježavao 25. lipnja. Taj ćemo datum ubuduće obilježavati kao Dan neovisnosti, ali samo kao spomendan, dok će se 8. listopada obilježavati Dan Hrvatskog sabora, također kao radni dan.

Premijer Andrej Plenković na današnjoj je sjednici Vlade kazao da je protekli Dan neovisnosti vjerojatno posljednji koji smo proslavili na ovakav način te predstavio popis novih blagdana i praznika.

Na novi datum Dana državnosti, 30. svibnja 1990. godine konstituiran je prvi višestranački Sabor RH, kada je za predsjednika republike izabran Franjo Tuđman, za predsjednika Vlade Stjepan Mesić, a za predsjednika Sabora Žarko Domljan. Taj se dan i slavio kao Dan državnosti do 2001. godine. Premijer ga je danas nazvao i “danom demokracije“. Plenković je napomenuo i da se novi blagdan 18. studenoga obilježava kao sjećanje na sve žrtve domovinskog rata, uz žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Kada su u pitanju ostali spomendani (radni dani), uz već spomenuti Dan neovisnosti 25. lipnja i Dan Hrvatskog Sabora 8. listopada, 15. siječnja uz Dan međunarodnog priznanja postat će i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, dok će se 9. svibnja obilježavati kao Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom.

Što mislite o danu pada Vukovara kao novom blagdanu?

Copy link
Powered by Social Snap