[ANKETA] Slažete li se s uvođenjem obveznog liječničkog pregleda vozača starijih od 65 godina?

Josip Mihaljević
15. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Prije nekoliko dana ponovno se aktualizirala priča oko obaveznih liječničkih pregleda za starije vozače. Izmjenama Zakona o sigurnosti prometa to će biti već čevrti pokušaj uvođenja obaveznog pregleda. Analizirali smo vaših tristotinjak komentara, čini nam se da se većina protivi takvom potezu.

anketa

Foto: Pixabay

Naši su čitatelji poprilično burno reagirali na najavu o obaveznom liječničkom pregledu. U oko tristotinjak komentara na našoj Facebook objavi ove vijesti mogla su se čuti svakakva mišljenja. Bilo je onih koji su apsolutno za liječnički pregled, iako su neki uvjetovali da to ne bude o njihovom trošku. Većina je ipak bila protiv ovoga, ukazivajući na druge populacije vozača koje, po njihovom mišljenju, prave veće probleme na cesti.

Komentare možete pročitati ovdje:

Uvođenje obveznog liječničkog pregleda za starije ljude, čak i ako zaživi, ne bi trebalo biti o trošku građana starijih od 65 godina. To bi predstavljalo dodatno opterećenje za njihove novčanike i nešto na što bi “bacili” gotovo čitav dan. Cijene liječničkih pregleda kod obnavljanja vozačke dozvole kreću se između 400 i 500 kuna, a tu su još i biljezi, direktna uplata u proračun i trošak odlaska u policiju i kod liječnika.

S druge strane, ni sadašnji zakon nije sjajan. Teoretski, netko tko je dobio vozačku dozvolu prije 50 ili više godina bez ikakve provjere može voziti ako ta osoba osobno smatra da je za to sposobna. Neka vrsta liječničkog pregleda mogla bi otkriti medicinski razlog ili stanje pacijenta (problemi s padanjem tlaka, vrtoglavica, znatno pogoršan vid…) koje povećavaju rizik kod upravljanja automobilom.

Slažete li se s uvođenjem obaveznog liječničkog pregleda za vozače starije od 65 godina?

Copy link
Powered by Social Snap