[ANKETA] Prijedlog istarskog stožera: Umirovljenici u trgovinu ujutro, mlađi popodne

Josip Mihaljević
30. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Načelnik županijskog stožera Dino Kozlevac jako je popularan u Istri, prije svega zbog nedvosmislene komunikacije i pravodobnih donošenja odluka, a proteklih nekoliko tjedana i odličnih rezultata u borbi s koronavirusom. Nedavno je predložio da bi stariji u trgovine trebali ići ujutro, a mlađi popodne. Što mislite o tom prijedlogu?

kozlevac

Foto: Načelnik stožera civilne zaštite istarske županije Dino Kozlevac | Youtube screenshot

Istra je jedna od prvih županija koju je pogodio koronavirus, a zbog blizine Italije mnogi su strahovali što će se tamo dogoditi. Situacija je protekli nekoliko tjedana u stvari odlična – imaju tek jednog pacijenta zaraženog u bolnici, piše glasistre.hr.

“U našoj bolnici ostala je samo još jedna osoba na liječenju od koronavirusa. Malo po malo svi ostali su ozdravili, a novih slučajeva nema već duže razdoblje”, kazala je ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić.

Dobre mjere i disciplina građana pokazali su se kao sjajan recept za borbu protiv korone, a Istrijani su posebno slušali tamošnjeg načelnika civilne zaštite Dinu Kozlevca. Pod njegovim vodstvom istarski Stožer je na vrijeme donio ključne odluke, prvi u Hrvatskoj. Ako se možete prisjetiti, upravo su u Istri prvo zatvorene škole, vrtići, restorani i tako dalje.

Kozlevac je prije nekoliko dana predložio još jednu ideju – pozvao je starije osobe da odlazak u dućane obave u jutarnjim terminima od 7 do 10 sati, dok je mlađu populaciju pozvao da nabavku obavi u popodnevnim ili večernjim satima.

“Trenutno stanje daje nam dobru poziciju za nove mjere te se nadam da će se građani i dalje pridržavati mjera. Hodajte, krećite se, ali se ne zadržavajte i ne budite u grupama”, poručio je Kozlevac.

Ideja između razdvajanja populacija po dobi zvuči zanimljivo, a iskustvo iz drugih zemalja pokazuje da je možda i opravdana. Naime, mlađi ljudi češće mogu biti nositelji zaraze, a da ne pokazuju nikakav simptom, pa je ova lako provediva mjera dodatni osigurač da se čitava populacija ne miješa u trgovinama tijekom cijelog dana. Što mislite o prijedlogu Dine Kozlevca?

Istarski stožer pozvao starije da kupuju ujutro, a mlađe poslijepodne. Što mislite o tomu?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap