[ANKETA] Pitamo vas: Što očekujete od reforme obiteljskih mirovina?

Josip Mihaljević
30. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Ministarstvo rada bi kroz nekoliko tjedana trebalo predstaviti kostur reforme obiteljskih mirovina. Projekt težak barem milijardu kuna zakonsku proceduru trebao bi završiti do polovice 2022. godine, a s prvim danom 2023. godine stupa na snagu. Kakva su očekivanja umirovljenika?

Foto: Unsplash

Novi model obiteljskih mirovina je pred vratima. Iako je Ministarstvo rada prije više od godinu dana oformilo radnu skupinu kojoj je zadatak bio analizirati postojeće stanje i predložiti novi model obiteljskih mirovina, stvari su se zakomplicirale kada je Silvano Hrelja prešao na stranu vladajuće većine. Rezultat je sljedeći – reforma vrlo vjerojatno neće ići onako kako je zamislila radna skupina, nego će se, prema dostupnim javnim informacijama, bazirati na zakonskom prijedlogu Hrvatske stranke umirovljenika. Valja reći da će zbog suradnje vladajuće koalicije i Hrelje reforma na snagu stupiti već za godinu dana, umjesto 2025. kako je vlada zamislila.

Stižu do 50 posto veće mirovine za više od dvjesto tisuća umirovljenika!

Ukratko, danas se, što se tiče obiteljskih mirovina, može naslijediti 70 posto mirovine preminulog partnera, ali se morate odreći svoje.

Prema novom prijedlogu, taj bi se postotak digao na 80 posto za one koji nemaju svoju mirovinu, a za one koji imaju – moći će zadržati svoju i naslijediti do 50 posto partnerove mirovine.

Reforma je teška nešto više od milijardu kuna i to samo u prvoj godini korištenja, a usklađivanjem i proširivanjem prava obiteljski dodatak na mirovinu bit će još skuplji.

Ministarstvo rada će kostur reforme predstaviti za nekoliko tjedana. Pritom treba reći da su dva vrlo konkretna modela reforme u javnom prostoru. Iako vlada naginje Hreljinom, ne smijemo zaboraviti ni prijedlog Sindikata umirovljenika Hrvatske koji se bazira na austrijskom modelu nasljeđivanja mirovina. Više o razlici između ta dva modela, koje smo nazvali “pravičnim” i “socijalnim” možete pročitati ovdje.

U svakom slučaju, nakon mirovinske reforme iz 2019. godine ovo će biti najveća promjena u mirovinskom sustavu, barem za korisnike. Odgovorite u anketi što očekujete od nove reforme!

Što očekujete od reforme modela obiteljskih mirovina?

[ANKETA] Pitamo vas: Što očekujete od reforme obiteljskih mirovina?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap