Anketa otkriva: Tri četvrtine građana skeptična oko cjepiva protiv korone

Josip Mihaljević
1. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Sve više vijesti o cjepivu protiv koronavirusa govori da bi svjetlo dana moglo ugledati krajem 2020., najkasnije početkom 2021. godine. No, koji je uopće interes za njime u Hrvatskoj?

penzic cjepivo

Foto: Unsplash

Anketa portala moj-posao.net pokazuje da Hrvati uglavnom nisu zainteresirani za cjepivo protiv koronavirusa koje bi, prema optimističnim procjenama, moglo biti gotovo već do kraja godine.

U anketi je sudjelovali više od 3.500 ispitanika, a na portalu Moj Posao su htjeli vidjeti koji radnici tj. iz kojih branši su najskloniji cijepljenju. Međutim, ogroman dio njih se ne želi uopće cijepiti u prvom ciklusu.

Čak 73% ispitanika ne želi cjepivo

Obećavajuće cjepivo: Znanstvenici kažu da funkcionira i kod mlađih i kod starijih pacijenata

Gotovo 73% ispitanika nema dvojbi – odbijaju se cijepiti protiv Covida-19 neovisno o poslu kojim se bavi i stupnju ‘izloženosti’ virusu.

Kažu kako je riječ o “nedovoljno testiranom cjepivu” koje prati premalo dostupnih, znanstveno utemeljenih informacije te zaključuju kako je cjepivo u ovom trenutku veći rizik od zaraze koronavirusom.

Drugi pak govore da se neće cijepiti jer ne pripadaju rizičnim skupinama.

Doduše, dio skeptika kaže da su se spremni cijepiti tek nakon višegodišnjeg testiranja cjepiva.

Što kažu oni koji se žele cijepiti?

penzic cjepivo
Cijepljenje protiv gripe počinje ranije, prednost imaju stariji od 65 godina

Anketa je zabilježila 27% ispitanika koja se namjerava cijepiti protiv koronavirusa. Ti ispitanici ističu na time ne štite samo sebe, već i druge osobe.

Oni kažu kako su cjepiva zaslužna za iskorjenjivanje i obuzdavanje širenja mnogih bolesti poput velikih boginja ili ospica, a napominju kako ‘treba vjerovati zdravstvu’.

Motivaciju za cijepljenjem pronalaze i u činjenici da njihov posao podrazumijeva kontakt s velikim brojem ljudi. Druga linija razmišljanja ide u smjeru da rade u privatnim tvrtkama ‘gdje ih nitko neće moći zamijeniti ako se zaraze i odu u samoizolaciju’.

Zanimljivo je da bi i ispitanici koji pristaju na cijepljenje radije preskočili prvi krug cijepljenja, a da mogu birati, primili bi ga tek nakon što ono bude dokazano učinkovito.

 

Anketa otkriva: Tri četvrtine građana skeptična oko cjepiva protiv korone
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap