Anketa o uvođenju eura: 42,8 posto građana misli da je proces uvođenja nove valute izrazito loš

Ana Kanazir
20. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Proces uvođenja eura je mnogima izazvao niz problema, a neki se i dalje ne snalaze baš najbolje. Provedena je i anketa o uvođenju eura među građanima pri čemu njih 42,8 posto misli da je ovaj proces bio izrazito ili uglavnom loš, dok 33,4 posto njih misli da Vlada nije napravila sve što treba za pripremu uvođenja nove valute. Svoja su mišljenja izrazili i o tome do kojih je propusta došlo i tko je za njih kriv.

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Kao što smo već pisali ovdje, još prije više od mjesec dana je 74,2 posto građana mislilo kako Vlada nije napravila dovoljno da se izbjegnu poskupljenja, a čini se kako i novi podaci istraživanja koje je provedeno od 17. do 18. siječnja pokazuju da su građani i dalje nezadovoljni cijelim procesom uvođenja eura.

Tri četvrtine građana smatra da Vlada nije napravila dovoljno u sprječavanju poskupljenja kod uvođenja eura

Najveći krivac za probleme je – Vlada

Istraživanje o uvođenju eura je obuhvatilo 600 ispitanika, od kojih 42, 8 posto misli kako je proces uvođenja nove valute izrazito ili uglavnom loš. Njih 26,8 smatra da je prošao osrednje dobro, 29,9 posto ispitanika je dalo ocjenu uglavnom ili izrazito dobro, a njih 1,2 posto je odgovorilo da ne zna.

Za glavne krivce za probleme u uvođenju eura, najviše građana navodi Vladu s 32,1 posto. Ipak, 13,1 posto građana smatra da nije kriv nitko jer prema njima nije ni bilo nikakvih problema. Njih 13,2 posto krivi trgovce, a na idućem mjestu s 10,3 posto je Ministarstvo financija.

Nije se dovoljno dobro pratilo kretanje cijena

Na pitanje je li Vlada pripremila sve elemente u procesu prelaska na euro, 33,4 posto građana misli da nije učinila puno. S druge strane, njih 27,6 posto kaže da je Vlada učinila većinu onog što je trebala, dok 25,5 anketiranih misli da nisu napravili gotovo ništa.

Zanimljivo je i kako 29,8 posto građana misli da je veliki propust vlasti što nisu dobro pratili kretanje cijena u posljednjih nekoliko mjeseci, prije i tijekom konverzije, dok njih 22,8 posto smatra da je vlast propustila bolju organizaciju i pripremu za rad inspekcije na terenu. Ovo dokazuju i rezultati inspekcije Državnog inspektorata po trgovinama odmah nakon uvođenja eura. Zabilježili su ukupno 1.738 povreda u krivom iskazivanju cijena, o čemu smo pisali ovdje.

Idući propust je zakonsko ograničenje rasta cijena glavnih proizvoda u periodu prelaska na euro za koje se odlučilo 22,3 posto građana, dok 14,3 posto građana misli da su propust objave crne liste poduzeća koji “love u mutnom” još od jeseni. Rezultati su ovo istraživanja koje je agencija Promocija plus za RTL.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap